DÂMBOVIȚA: A crescut alarmant numărul bolnavilor oncologici! În 2017, câteva sute de cazuri mai mult decât în ultimii doi ani

  • Numărul total al bolnavilor rămaşi în evidenţă şi monitorizare activă, la Cabinetul de oncologie şi Secţia de Oncologie a SJUT, este de 12.339 de persoane.

 

Afecţiunile oncologice, pe un trend ascendent în judeţul Dâmboviţa! Evidenţele statistice ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte arată că, anul trecut, în judeţ, s-au înregistrat 1824 de cazuri noi, cu câteva sute mai mult decât în ultimii doi ani, cu menţiunea că cei mai mulţi dintre bolnavi de cancer provin din mediul rural. Ca vârf de incidenţă, la femei, cele mai frecvente sunt cazurile de cancer mamar, iar la bărbaţi, vârful de incidenţă este cancerul bronhopulmonar. În plină expansiune se află şi  cancerul colo – rectal care se întâlneşte frecvent atât la femei, cât şi la bărbaţi.

La sfârşitul fiecărui an se fac raportările privind numărul total de cazuri nou luate în evidenţă oncologică în decursul anului. Astfel, vă pot spune că, în anul 2017, au fost înregistrate 1824 de cazuri noi, cu câteva sute mai mult decât în ultimii doi ani. Acest indicator se numeşte indicator de incidenţă. Deci, incidenţa, adică numărul cazurilor noi luate în evidenţă în decursul anului 2017 a fost de 1824 de persoane. Dintre aceştia, 722 au fost din mediul urban şi 1102 din mediul rural, iar 771 dintre cei 1824 au fost femei. Din totalul cazurilor nou luate în evidenţă, în decursul anului 2017, şi mă refer la cei 1824, cele mai numeroase au fost – cancer de col uterin (74), cancer de piele (43), cancer de prostată (93), cancer mamar (149), cancer de stomac (92), cancer bronho pulmonar (223), cancer colo – rectal (223), cancer de ficat (77), cancer de pancreas (68) şi cancer de vezică urinară ( 67). Indicatorul de prevalenţă care înseamnă total bolnavi rămaşi în evidenţă şi monitorizare activă, la Cabinetul de oncologie şi Secţia de Oncologie a SJUT, este de 12.339 de persoane. Referitor la indicatorul de prevalenţă, din cei 12.338 de persoane, majoritatea sunt din mediul urban şi majoritatea sunt bărbaţi.

   În ceea ce priveşte cancerul mamar şi cel bronhopulmonar au scăzut foarte uşor valorile, adică numărul de cazuri noi. În schimb, a crescut uşor incidenţa, şi la femei şi la bărbaţi, cancerului colo – rectal. În rest, pentru ceea ce se monitorizează, pe ceea ce există ca incidenţă a localizărilor, la cancerele de col uterin, de piele, de prostată, de stomac, pancreatită, vezică urinară… cifrele sunt sensibil egale, cu mici diferenţe în creştere sau în scădere,  comparativ cu anul 2016”, a precizat dr. Elena Firoiu, medic oncolog, purtătorul de cuvânt al SJUT.

Potrivit domniei sale, factorii favorizanţi ai acestei boli cronice pot fi de ordinul miilor. Un factor favorizant important pare să fie şi stresul care poate declanşa boala.  „Este foarte greu să diferenţiezi foarte bine ceea ce anume poate să declanşeze boala. Nu putem vorbi decât de factori favorizanţi şi factori potenţiali declanşatori sau favorizanţi ai apariţiei acestei boli incluzând tot ceea ce înseamnă exces în alimentaţie, în expunerea la soare sau la tot felul de noxe, de toate categoriile. Totodată, excesele şi abuzurile de alimente sau toxice, în timp, pot  să declanşeze boala în contextul şi a numeroase alte cauze şi factori inclusiv factori genetici, inclusiv potenţial de moştenire a unor gene. De asemenea un factor favorizant este şi stresul. S-a constatat, statistic, că şi stresul, de toate categoriile, poate favoriza declanşarea unui proces proliferativ, bineînţeles în combinaţie cu toate celelalte elemente”, a subliniat purtătorul de cuvânt al SJUT, dr. Elena Firoiu, medic oncolog.

 

 


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro