DÂMBOVIŢA: 70% din cei care au apelat la Avocatul Poporului şi-au rezolvat problemele

În anul 2016, numărul cetățenilor din județul Dâmbovița care s-au prezentat în audiență a fost de 167, au fost depuse 60 de petiții, pentru 50 dintre acestea au fost deschise dosare și s-au efectuat demersuri pentru sprijinirea persoanelor respective în rezolvarea aspectelor sesizate. În proporție de aproximativ 70 % aceste demersuri au deblocat situațiile respective.

De altfel, de la an la an numărul celor care au apelat la instituția Avocatul Poporului pentru rezolvarea unor probleme pe care le întâmpină în raporturille lor cu instituțiile publice a crescut, ceea ce denotă faptul că cetățenii au înțeles competența instituției, precum și faptul că pot beneficia în mod gratuit de servicii de specialitate menite să îi sprijine în soluționarea unor situații care păreau imposibil de rezolvat.

Una dintre cele mai reclamate instituții dâmbovițene este în continuare Casa Județeană de Pensii Dâmbovița. Persoanele care se prezintă în audiență reclamă întârzieri foarte mari în obținerea drepturilor ce li se cuvin, tergiversări nejustificate în soluționarea unor cereri, nevalorificarea unor documente depuse pentru recalcularea drepturilor, precum și modul defectuos de relaționare dintre funcționarii Casei de Pensii Dâmbovița și pensionari.

Redăm mai în cele ce urmează un nou caz soluționat ca urmare a intervenției instituției Avocatul Poporului:

În luna octombrie 2016, doamna M.G. s-a adresat Biroului teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului sesizând  posibile încălcări ale prevederilor art. 47, art. 51 și art. 52 din Constituţia României, privind nivelul de trai, dreptul de petiționare și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

În acest sens, petenta a sesizat faptul că la data de 20.07.2016 a depus la Casa Județeană de Pensii Dâmbovița o cerere prin care a solicitat trecerea de la pensie anticipată parțial, la pensie pentru limită de vârstă, începând cu data de 20.07.2016, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Petenta a susținut că deși termenul de soluționare a fost depășit, cererea sa nu a fost soluționată și nu i s-au acordat drepturile de pensie de limită de vârstă ce i se cuvin. Mai mult, petenta menționează că această modificare (trecerea de la pensie anticipată parțial la pensie pentru limită de vârstă) ar fi trebuit să se facă din oficiu, conform art. 67 din Legea nr. 263/2010.

În urma demersurilor întreprinse de instituția noastră, Casa Județeană de Pensii Dâmbovița a soluționat cererea petentei și a emis Decizia nr. xxx din 08.11.2016, începând cu data de 20.07.2016, fiind transformată pensia anticipată parțial în pensie pentru limită de vârstă.

Decizia astfel emisă a fost comunicată la plata lunii decembrie 2016, când petenta va încasa o diferență în cuantum de 1751 lei și pensia în cuantum  net de 1029 lei.

În anul 2017 vor continua deplasările lunare în judeţul Dâmboviţa, reprezentanții instituției Avocatul Poporului venind în întâmpinarea persoanelor din acest judeţ şi facilitând astfel accesul acestora la sprijinul oferit de instituţia Avocatul Poporului.

Cu privire la aceste deplasări vor fi transmise în timp util anunţuri prin intermediul presei şi al autorităţilor locale şi judeţene.

Reamintim cetăţenilor că Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155; tel./fax – 0244-593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 09,00-16,00, vineri – orele 09,00-12,00, iar petiţiile pot fi trimise prin poştă, prin e-mail la adresa [email protected] sau prin fax.

De asemenea, vă invităm să accesaţi site-ul instituţiei Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conţine informaţii detalitate cu privire la activitatea instituției.

Ploiești, 19 decembrie 2016

Ioana Enache – expert coordonator

Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei AVOCATUL POPORULUI 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro