DÂMBOVIŢA: 68 de ani de la execuţia studentului Traian Geagu, martor la fraudarea alegerilor de către comunişti

La începutul lui februarie 1950, la marginea şoselei Câmpulung-Târgovişte, în faţa casei părinteşti era executat de Securitate, prin împuşcare şi înjunghiere, tânărul student Traian Marinescu Geagu. Două zile cadavrul a rămas în stradă ca exemplu al sorţii pe care o vor împărtaşi cei care se opun regimului comunist.

Traian Marinescu Geagu era un tânăr student al Academiei Comerciale, originar din comuna Izvoarele, judeţul Dâmboviţa. Pe 19 noiembrie 1946, la alegeri, Traian Marinescu Geagu a fost martor la introducerea în urne a sute de buletine ştampilate din timp cu “soarele” B.P.D-ului  (Blocul Partidelor Democrate) controlat de comunişti. Tânărul  a scos urnele cu voturi în curte şi le-a dat foc, protestând împotriva falsificării rezultatelor.

Alegerile au avut loc într-o atmosferă de tensiune maximă. Atât comuniștii, care dominau Blocul Partidelor Democratice, cât și național-țărăniștii, care conduceau opoziția, au considerat alegerile drept bătălia decisivă în lupta pentru sau contra comunismului. Un aparat administrativ agresiv, dublat de Armata Roșie, a fost mobilizat pentru a promova candidații Blocului și, în special, pentru a împiedica opoziția să-și organizeze o campanie eficientă. Poliția și alte oficialități, inclusiv activiștii de partid, au împiedicat distribuirea ziarelor de opoziție și a materialelor de propagandă ale acesteia și, împreună cu echipe speciale, au spart adunările național țărăniștilor și liberalilor. Și-au dat foarte multă osteneală ca pe listele de votanți să nu acceadă un mare număr de alegători ai opoziției, iar în zonele rurale, unde național-țărăniștii erau deosebit de puternici, au mutat punctele de votare departe de centrele populate, în scopul de a le îngreuna țăranilor exercitarea dreptului de vot.
Rezultatele oficiale ale alegerilor au arătat o victorie zdrobitoare a Blocului, care pretindea că a obținut 70 la sută din voturi și 349 de locuri în noua Adunare, față de ale național-țărăniștilor și 33 ale celorlalte partide ce nu făceau parte din Bloc.
Din mărturii orale și anumite documente reiese însă că rezultatul real fusese tocmai invers: 70% în favoarea opoziției. În momentul în care conducătorii comuniști și-au dat seama de amploarea înfrângerii iminente au fabricat un rezultat favorabil lor, atât prin manipulări la centrele de votare, cât și prin centralizarea în prefecturi.

Izvoarele fusese una dintre puţinele localităţi din ţară în care alegerile au trebuit repetate, spre marea „ruşine” a prefectului Gogu Popescu, viitorul colonel de securitate care va conduce Direcţia Contrasabotaj, legendat ulterior ca ambasador M.A.E.


Traian Geagu Marinescu, student al Academiei Comerciale


Urmărit de securitate, Traian Marinescu a fost primit de colonelul Arsenescu în organizaţia Haiducii Muscelului, la  stăruinţele preotului Gheorghe Cotenescu din Stoeneşti (unchiul tânărului). Tânărului Traian  i s-a făcut dor de casa părintească, aşa că s-a dus la Izvoarele, nerespectând indicaţiile primite. A fost rapid identificat şi capturat pe 19 martie 1949 de agenţii Securităţii dâmboviţene.

Predat Regionalei Securităţii din Piteşti şi torturat sălbatic fără întrerupere de oamenii căpitanului Cârnu, Traian Marinescu Geagu îi deconspiră atât pe găzduitorii săi (inclusiv pe propriul unchi, preotul Cotenescu), cât şi întreaga reţea clandestină creată cu mare trudă de colonelul Arsenescu.

Stors de informaţii şi zdrobit psihic, devenit de-acum inutil Securităţii, este dus din nou la Izvoarele.

Lui Traian Marinescu Geagu i se înscenează o “fugă de sub escortă”. În zorii aceleeaşi zile de 4 februarie 1950, duba carcerala a oprit la intersecţia şoselei Câmpulung-Târgovişte cu drumul ce ducea către biserică din centrul localităţii Izvoarele. I-au scos lanţurile şi cătuşele şi i s-a spus că e liber. După primii paşi, a fost împuşcat în spate. Si, pentru că nu murise i s-a înfipt o  baionetă în inima. Familiei îndoliate nu i s-a permis să-i ridice cadavrul, pe care Securitatea l-a mai ţinut sub pază două zile. În epocă, certificatele de deces menţionau şi cauza decesului, dar pentru tânărul care nu împlinise 27 de ani s-a evitat completarea acestei rubrici în registrul de stare civilă.

După evenimentele din decembrie 1989, urmaşii i-au ridicat un monument funerar chiar pe locul în care a fost asasinat, donând Memorialului de la Sighet hainele lui Traian, păstrate cu sfinţenie.

Hainele lui Traian Geagu Marinescu, asasinat demonstrativ, prin împuşcare şi înjunghiere, în faţa casei părinţilor săi, donate Memorialului Sighet de familie. Acestea sunt expuse în Sala 48 – Rezistenţa anticomunistă în munţi. 

PSD a refuzat acordarea titlului de cetăţean de onoare

În 2015, Consiliile locale din comuna Voineşti şi municipiul Târgovişte au primit propuneri pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem,  lui Traian Marinescu Geagu. Propunerile au venit de la persoane diferite, dar au avut acelaşi rezultat. La Voineşti, propunerea a  fost respins ca nefondată, Geagu fiind numit „legionar”, deşi acesta nu a avut absolut nici o legătură cu mişcarea legionară, ci doar cu rezistenţa anticomunistă. În Consiliul local al municipiului Târgovişte, majoritatea PSD s-a abţinut de la vot,  hotărârea iniţiată de profesorul Honorius Moţoc neîntrunind jumătate plus 1 din voturi. S-a motivat faptul ca Geagu nu era târgoviştean, explicaţie penibilă în condiţiile în care personaje precum Ion Iliescu, Radu Duda, Elena Udrea, primari ai unor localităţi italiene sau spaniole, ba chiar şi un cetăţean francez, au primit titlul de cetăţean de onoare, fără să fie târgovişteni.

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Un gand despre “DÂMBOVIŢA: 68 de ani de la execuţia studentului Traian Geagu, martor la fraudarea alegerilor de către comunişti

  • 19 februarie 2017 at 20:09
    Permalink

    Stimați editori ai Gazetei, de ce nu cercetați sa vedeți cei doi protagoniști ai asasinării lui Traian Marinescu Geagu?
    Veți ajunge surprinzător la tatăl avocatului PANA NICOLAE din Targoviste. După acest asasinat, a urmat un parcurs fulminant și fulgerător al tânărului militian PANA.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca