kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Curs pentru tineri de Bune practici în interacțiunea cu persoanele cu dizabilități

Echipa proiectului Erasmus+ de participare Activism si voluntariat pentru persoanele cu nevoi speciale a finalizat la sfârșitul lunii aprilie cursul de Bune practici în interacțiunea cu persoane cu dizabilități neuro- divergente de la Aiud, din județul Alba. Cursul s-a axat pe drepturile persoanelor cu dizabilități, cum să observe comportamentul acestora, aspectul fizic, fizionomie, reacții, interacțiunea cu ceilalți, dicție, limbaj, vocabular, aptitudini, pasiuni etc si cum să acționeze și să reacționeze în anumite situații. Activitățile de tip non-formal și informal au abordat categoriile persoanelor cu nevoi speciale, povești adevărate, au avut teme precum dizabilitatea mintală, autismul, ADHD-ul, sindromul Down, tipuri de terapii, diferența dintre deficiență și dizabilitate, iar tinerii au învățat alfabetul Braille și au încercat ei înșiși să scrie folosind acest alfabet și tăblițe speciale.

La curs au participat 28 de tineri între 16 și 24 ani din Dâmbovița și Cluj, printre care și persoane cu dizabilități, care studiază la profil pedagogic, științe sociale, religie, filologie sau urmează studii universitare precum pedagogie, psihologie, științe medicale și sociale. Cursul le va folosi tinerilor atât în activitățile de zi cu zi, cât și în interctiunea cu copiii cu dizabilități din timpul atelierelor ce se vor organiza în cele două județe anul acesta si în mobilitatea de la Cluj-Napoca pentru deprinderea abilităților practice din această vară.

Impactul activităților propuse în proiect este, în primul rând, de a pune bazele dialogului și cooperării între tinerii dornici de a voluntaria, copiii cu dizabilități, familiile acestora și specialiști. Proiectului vizează educarea și promovarea participării active a tinerilor în acțiuni de voluntariat cu copii și tineri cu dizabilități mintale și intelectuale. Prin intermediul acestui proiect, Asociația THINK BIG din Dâmbovița din Dâmbovița și Asociația EDUCATIV din Cluj, în colaborare cu Asociația Părinților Copiilor cu Sindrom Down, și-au asumat o misiune vitală de responsabilizare a tinerilor și de încurajare a implicării acestora în sprijinirea copiilor și tinerilor cu dizabilități.

Voluntariatul pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale oferă atât o experiență extrem de plină de satisfacții, cât și de provocări. Echipa proiectului crede cu tărie că este un demers esențial pentru persoanele care se pregătesc să devină profesori, psihologi, asistenți sociali, asistente medicale, medici și alte profesii conexe. De asemenea, reprezintă o oportunitate de implicare a comunității și de partajare a resurselor (timp, energie, cunoștințe și pasiune) pentru a promova incluziunea. Acest proiect va oferi tinerilor din cele două județe șansa de a înțelege valoarea voluntariatului și, în același timp, de a cunoaște situația actuală a copiilor cu dizabilități din școlile de stat, din centrele de reabilitare și problemele cu care se confruntă familiile. Participanții vor avea ocazia de a discuta cu experți, cu profesioniști care lucrează în prezent direct cu acești copii și de a interacționa direct cu copiii înșiși.

 

 

Asociația TB THINK BIG este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2017 și dedicată sprijinirii copiilor și tinerilor din mediul rural. Organizația se focalizează pe servicii sociale și community building și promovează în proiectele sale:

  • implicarea copiilor și tinerilor în procesele de schimbare și în comunități,
  • consolidarea capacității lor,
  • educația non-formală și informală,
  • sprijinirea celor din grupuri dezavantajate și
  • dezvoltarea politicilor de tineret.

Activitățile principale ale organizației: construiesc relații între diferiți actori din societate, acoperă nevoile copiilor și ale familiilor acestora,  îi conectează la resurse și le oferă metode și instrumente inovative pentru a-și construi sustenabil viitorul. Asociația TB THINK BIG are ca obiectiv central de dezvoltare durabila Educația de calitate, și secundar Sănătatea și starea de bine, Inegalități reduse și Orașe și comunități sustenabile. Copiii și tinerii din zonele rurale sunt în centrul organizației și sunt sprijiniți lastardarde remarcabile de voluntari, profesioniști și lideri implicați în coordonareși implementare.

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media