Moliile sunt insecte mici care provoacă însă distrugeri însemnate și un mare disconfort în căminul nostru. Sunt specii de fluturi mici de noapte, în principal ierbivore, dar se hrănesc și cu materiale textile, lăsând găuri în haine.
Moliile de haine pot depune între 100 și 250 de ouă pe materialele textile, iar acestea se pot transforma în omizi în aproximativ două luni, înmulțindu-se într-un mediu închis, cu temperaturi ridicate.
De generații, gospodinele se confruntă cu această problemă. Pentru a scăpa de molii și a preveni apariția lor, există metode naturale, simple și eficiente în acest sens.
- Folosește plante aromatice precum lavanda, menta, cimbrul, rozmarinul, eucaliptul și nucșoara. Acestea nu numai că au miros plăcut, dar țin moliile la distanță.
- Apelează la cedru. Fie că alegi muguri, frunze uscate sau uleiul volatil de cedru, parfumul acestui conifer va omorî moliile și larvele acestora.
- Folosește săculeți cu condimente precum piperul sau cuișoarele. Acestea din urmă au un miros foarte plăcut și sunt o alternativă naturală la naftalină.
- Pune printre haine castanet sălbatice. Poate nu știai, dar pot fi o metodă de a alunga moliile.
- Prepară o soluție simplă și eficientă din apă și oțet (50/50). Pulverizerază unde se află larve sau ouă de molii, apoi spalați și frecați acele zone.
Pentru a evita apariția moliilor, oricât de simplu ar părea, sunt recomandate aerisirea și curățarea bine a spațiilor și a hainelor. Moliile preferă mediile închise și umede și sunt atrase de firimituri/murdărie, așa că aspiră și curăță spațiile de depozitare și aerisește frecvent încăperile.
O alta metodă ar fi să folosești pungi de plastic pentru vidat, dar asigură-te că hainele sunt curate și uscate înainte de a le sigila, pentru a fi sigur că ai îndepartat orice urmă de molii și nu creezi mediul propice dezvoltării lor.