Pielea problematică este tenul gras și mixt, predispus la acnee și coșuri. Imperfecțiunile apar de obicei din cauza producției active de grăsime lichidă (sebum) de către glandele sebacee. Dacă partea superioară a porilor se închide, se formează puncte negre, dacă partea inferioară a porilor este înfundată, se formează puncte albe. Pentru a preveni blocarea porilor, este necesar să se acorde îngrijire zilnică: urmați regulile de curățare și hidratare, folosiți produse speciale pentru pielea cu probleme.
Semne ale pielii cu probleme
Pielea problematică se caracterizează prin:
- pori dilatați, relief neuniform;
- acnee și coșuri;
- strălucire uleioasă în zona T (frunte, nas și bărbie) și în alte părți ale feței;
- cicatrici, pete de vârstă (post-acnee).
Dacă acneea și coșurile apar nu mai mult de o dată pe lună, vă puteți limita la o rutină de îngrijire potrivită. Dacă problema cu porii înfundați apare în mod regulat, ar trebui să consultați un dermatolog.
Caracteristici de îngrijire a pielii cu probleme
Curăţare. Spălați-vă fața cu apă caldă de două ori pe zi cu o spumă, gel sau loțiune (de exemplu, Sebium Gel Moussant Purifying and Foaming Gel de la brandul Bioderma https://makeup.ro/brand/39639/). După spălare, ștergeți fața cu un tampon de bumbac umezit cu tonic sau loțiune. Pentru a îndepărta machiajul, folosiți produse fără componente alcaline care irită epiderma. Folosiți apă micelară – un produs sigur pentru îngrijirea și curățarea delicată a pielii.
Puteți accesa site-ul magazinului online Makeup.ro pentru a alege produse pentru rutina zilnică de îngrijire a tenului problematic.
Pentru a uniformiza nuanța tenului și pentru a oferi curățare profundă porilor, utilizați exfoliante care nu conțin particule abrazive grosiere. Amintiți-vă că chiar și scruburile moi sunt recomandate să fie folosite nu mai mult de două ori pe săptămână.
Hidratarea. De ce chiar și pielea grasă are nevoie de hidratare? Faptul este că producția excesivă de sebum este o consecință a deshidratării. Glandele sebacee încep să lucreze activ pentru a compensa lipsa de umiditate. Pentru hidratarea pielii feței, folosiți creme fluide cu o textură ușoară: nu vor înfunda porii. Compoziția unor astfel de creme include hidroxiacizi (salicilici, malici, lactici sau alții) pentru exfolierea celulelor moarte și stimularea reînnoirii, hidrofixatori (acid hialuronic, extracte de alge și altele) pentru hidratarea și reținerea umidității în piele.
Măștile hidratante și hrănitoare se pot face de 2-3 ori pe săptămână în conformitate cu recomandările specificate în instrucțiuni. Aceste produse cosmetice ar trebui să includă ingrediente care curăță pielea. De exemplu, argila și cărbunele activat ajută la îndepărtarea murdăriei și a uleiului din pori.
Important!
Pentru a elimina acneea și a scăpa de strălucirea inestetică, încetați să:
- vă spălați cu apă fierbinte – temperatura ridicată extinde porii;
- folosiți săpun alcalin – crește pH-ul (aciditatea) pielii;
- utilizați în mod regulat scruburi cu particule abrazive grosiere – microtrauma provoacă producția crescută de sebum, apariția inflamației;
- folosiți produse pe bază de alcool – usucă pielea, astfel ca din cauza deshidratării se produce mai multă grăsime lichidă;
- ignorați crema de protecție solară în timp ce stai la soare – ultravioletele usucă pielea, dar în același timp îi slăbesc proprietățile protectoare;
- folosiți produse cosmetice cu siliconi și parabeni;
- utilizați scruburi în faza acută a acneei – pot crește procesul inflamator.