Copiii sunt foarte curioși în general. Mai ales când vine vorba de mâncare, ei vor alege ceva ambalat colorat sau foarte gustos, iar aceste tipuri de gustări sunt de obicei nesănătoase. Este clar că nu îi poți interzice copilului anumite alimente decât până la o vârstă. Odată ce va avea alți copii în jurul lui, la grădiniță sau la locurile de joacă, acest lucru va fi compromis.
Iată 4 modalități de a-ți face copilul să mănânce mai sănătos
- Începe devreme
Se spune că gusturile se formează în copilărie, de la vârste foarte fragede. Trebuie să fii atent în ceea ce privește alimentația copilului încă de când este bebeluș și începe să consume și altceva în afară de laptele matern.
Vei fi surprins când vei auzi de la alți părinți cum copilul lor mănâncă brocoli sau spanac. Este important ca alimentația bebelușului să fie una diversificată, în care să introduci multe tipuri de legume. El se va obișnui cu gustul lor, iar atunci când va crește nu va trebui să te chinui să îl convingi să le mănânce.
- Gustări sănătoase
Pe lângă felurile principale de mâncare mai există desigur și gustările. De obicei, cea mai mare problemă în ceea ce privește mâncatul nesănătos la copii este consumarea de gustări nesănătoase.
Încearcă să îți obișnuiești copilul să consume gustări sănătoase între mese. De exemplu, poți alege snacksurile și batoanele BIO de pe Crudsisanatos.bio pentru a le oferi copilului tău drept gustare. Copiii de obicei mănâncă ce gustări găsesc în casă, deja cumpărate. De aceea poți implementa ideea de gustări sănătoase prin simpla lor cumpărare în detrimentul snacksurilor nesănătoase.
- Exemplul propriu
Exemplul propriu poate fi una dintre cele mai puternice arme în combaterea mâncatului nesănătos în rândul copiilor. Mai ales când sunt foarte mici, din curiozitate, copiii vor să încerce lucruri pe care le mănâncă părinții lor.
Atunci când ai un copil trebuie să faci mai multe compromisuri, iar mâncatul sănătos în majoritatea timpului este unul dintre ele. Compromis este însă mult spus, deoarece acest lucru va fi benefic și pentru tine. Cu cât mănânci mai sănătos, cu atât copilul va încerca mai multe alimente sănătoase, cu care se va obișnui.
- Fii inventiv
Pentru copii nu contează doar gustul mâncării, ci și aspectul ei. Funcționează excelent să aranjezi mâncarea din farfuria copiului într-un mod drăguț, poate chiar într-o formă de animăluț sau un personaj din desenele animate. Desigur, nu trebuie să petreci câte jumătate de oră doar să aranjezi mâncarea din farfurie. Poți încerca și să adaugi alimente colorate în farfurie. De exemplu, roșiile și castraveții deja aduc culoare în farfurie.
De asemenea, poți să creezi și un joc cu copilul în care să fie implicate elementele din farfurie. Poți să încerci un joc în care să mănânce o anumită culoare din farfurie, urmată de altă culoare și așa mai departe. Ia și tu parte la joc cu farfuria ta, deoarece copilului i-ar plăcea să fiți parteneri, nu să îi induci subtil să mănânce tot.
Așadar, încearcă să formezi obiceiuri alimentare sănătoase copilului tău de la vârste fragede. Cu cât este mai mare, cu atât va fi mai greu de convins. Încearcă să cumperi alimente sănătoase, să dai un exemplu bun și să fii inventiv în ceea ce privește mâncarea copilului tău.
Sursa foto: unsplash.com