Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

27-11-2021

Cum funcționa “fabrica” de foi matricole de la “I.C. Vissarion” Titu. Zeci de persoane sunt reținute

Imaginea învățământul dâmbovițean a fost astăzi zguduită de scandalul foilor matricole de la Liceul “I.C. Vissarion” din Titu. 20 de percheziții au avut loc într-un dosar în care directorul liceului este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, iar alte zeci de persoane de uz de fals.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița efectuează 20 de percheziții domiciliare, în București și în localitățile Titu, Poiana, Sălcioara, Corbii Mari, Petrești, Cobia și Ciocănești. Polițiștii vor pune în aplicare mai multe mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediile unității de poliție, pentru audieri.

 Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, fapte prevăzute de Codul Penal.

 Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că directorul unei unități de învățământ din orașul Titu, în perioada 2012-2021, ar fi falsificat, ar fi ajutat la falsificarea și ar fi folosit 24 de foi matricole aparținând unor persoane din județele Dâmbovița, Argeș și municipiului București, atestând în mod nereal că ar fi urmat cursurile unor unități de învățământ. Totodată, în baza acestor documente, ar fi depus cereri pentru aceste persoane în vederea continuării studiilor la o altă unitate de învățământ.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea procurorului de caz, pentru probarea întregii activități infracționale și tragerea la răspundere penală a celor bănuiți.” a anunțat IPJ Dâmbovița.

În fapt, directorul liceului este acuzat că ar fi completat în fals, ani de studiu pentru persoane care au abandonat școala, dar care după mai mulți ani au vrut reluarea cursurilor. În același timp, cu foile completate, persoanele respective solicitau înscrierea pentru finalizarea liceului în clase de seral de la Liceul Nucet. Nu există indicii care să arate că cei de la Nucet cunoșteau că foile matricole erau completate în fals. Se pare, că primele suspiciuni au plecat chiar din cadrul acestei unități de învățământ.

În urma perchezițiilor, ISJ Dâmbovița  a anunțat va sprijini ancheta IPJ. “Inspectoratul Școlar Județean a luat act de ancheta demarată de IPJ Dâmbovița la unitatea de învățământ din Titu si va acorda, în limita atribuțiilor legale, sprijinul necesar instituțiilor abilitate in instrumentarea cauzei, în măsura în care acest lucru va fi solicitat.” a precizat inspectorul general școlar, Cătălina Homeghiu.

În urma acțiunii oamenilor legii, atât directorul Liceului, cât și cei 12 dintre beneficiari ai foilor matricole au fost reținuți pentru 24 de ore.

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI