ortooxacell kiss2022.gif Flax

Cu ochii spre stele – 25 de tineri au învățat astronomie și fotografie la Runcu

Astronomie și fotografie pentru tineret – tabără tematică

Material de presă

Astăzi se încheie proiectul „Astronomie și fotografie pentru tineret – tabără tematică” derulat de Societatea Astronomică Română de Meteori la Târgoviște și în localitatea Runcu din județul Dâmbovița. În cadrul proiectului, 25 de participanți, majoritatea tineri din județul Dâmbovița, dar și câțiva din țară, au participat la Complexul Runcu Stone la activități educaționale pentru dobândirea de competențe în domeniul astronomiei și fotografiei. Proiectul a fost finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița în cadrul Concursului Local de Proiecte de Tineret 2020.

În cadrul proiectului au fost organizate 5 activități specifice în domeniul astronomiei și fotografiei în perioada 13-18 noiembrie 2020. Au avut loc ateliere de lucru, prezentări, seminarii, sesiuni și aplicații practice unde au fost abordate tematici specifice prin activități teoretice și practice: astronomia și științele spațiale, fotografia și astrofotografia, meserii vocaționale de viitor, posibilități și oportunități de formare a unei cariere în astronomie și fotografie. Atelierele practice au vizat observarea bolții cerului, observații astronomice prin instrumente, observarea trecerii Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali, fotografia de peisaj, macrofotografia și astrofotografia. Au fost prezentate modele de succes și au avut loc conferințe online cu tineri implicați activ în aceste domenii, care fie studiază acum la universități de prestigiu din străinătate (exemplu, Ioana Stelea, studentă la Universitatea Columbia din New York), fie au studiat în străinătate și acum s-au întors în țară (exemplu doctor în astrofizică Ruxandra Toma care a studiat în Germania și Marea Britanie și acum lucrează la Institutul Astronomic al Academiei Române). De asemenea, au fost prezentate proiecte de cercetare internaționale la care pot participa tinerii români încă din liceu, fapt ce constituie oportunități pentru dobândirea de competențe și îmbogățire a CV-ului în perspectiva aplicării la universități de prestigiu în viitor, fiind evidențiat aici proiectul european de studiere a asteroizilor care se apropie de Pământ –  EURONEAR, condus de astronomul de origine română dr. Ovidiu Văduvescu, cercetător la Institutul Isaac Newton din Insulele Canare.

A avut loc și o transmisie live a activităților din tabără către reuniunea on-line a coordonatorilor naționali ai organizației mondiale Astronomi Fără Frontiere, cu participare din SUA, Canada, China, Japonia, Maroc, Nicaragua, Brazilia, Cipru, România, pe tematica activităților astronomice pe perioadă de pandemie.

Lectorii care au susținut activitățile din cadrul proiectului sunt persoane cu experiență în ceea ce privește astronomia, educația prin astronomie și fotografia, formatori și lucrători de tineret, activi în cadrul Societății Astronomice Române de Meteori, Asociației Ucenicul Astronom, Institutului Astronomic al Academiei Române și Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației: Valentin Grigore, Cosmin-Sorin Micloș, Cristian Dănescu și Mihail-Gabriel Bărbuță.

Toate activitățile au fost desfășurate cu respectarea normelor și regulilor de protecție și distanțare socială specifice stării de alertă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media