Clubul Soroptimist Internațional Târgoviște derulează proiectul ”Mame adolescente”

  • Cifrele Centrului European de Statistică scot la lumina o realitate dureroasă pentru România. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.

În Romania tot mai multe copile aduc pe lume copii. În medie o mamă din 10 este minoră. Anual peste 10000 de mame sunt minore.  Problemele cele mai mari sunt însă în rândul copilelor sub 15 ani, vârste la care medicii spun că sarcinile sunt extrem de riscante, iar rata mortalităţii e foarte mare; în ultimii 10 ani 6855 copile sub 15 ani au devenit mame.

In politicile publice din România există prevederi legale singulare și programe disparate în domeniul maternității infantile, fără o abordare unitară.

Educația sexuală precară realizată în familie și absența acestui subiect din programele școlare, lipsa de cunoștințe privind riscurile unei sarcini nedorite, lipsa comunicării cu familia, abuzul sexual, presiunea anturajului și a modei de a te implica într-o activitate sexuală cât mai devreme, modelele promovate de media (încurajarea relațiilor sexuale timpurii, prezentarea sexului ca o rețetă sigură de succes în viață) sunt cele mai frecvente cauze ale maternității la adolescente.

            O sarcină la o vârstă fragedă are impact devastator asupra adolescentei care devine mamă.  Mamele minore au risc crescut de avort și, dacă naşterea are loc, există riscul major ca acest copil să fie abandonat, iar tînăra mamă va avea dificultăţi de integrare socială şi abandon social. Postnatal există riscul de a dezvolta o depresie sau alte probleme psihice  determinate de izolarea sau abandonarea de familie,  prieteni și de tatăl copilului.

Prin proiectul ”Mame adolescente” Uniunea Soroptimist Internațional România, în parteneriat cu Uniunea din Danemarca și-a propus conștientizarea adolescenților asupra consecințelor și problemelor generate de  începerea precoce a activității sexuale. De asemenea, activitățile proiectului  urmăresc să ofere sprijin în 3 cazuri de mame adolescente pentru a-și continua studiile și să-și depășească problemele de sănătate fizică, psihică, sociale, financiare.

Clubul Soroptimist Internațional Târgoviște în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Dâmbovița a derulat în semestrul al doilea al acestui an școlar activități de consiliere având ca obiectiv informarea elevelor cu privire la: riscurile unei sarcini nedorite la vârsta adolescenței, conștientizarea impactului emoțional și social al sarcinii nedorite la vârsta adolescenței, asumarea responsabilității referitor la începerea vieții sexuale. Activitățile au fost desfășurate cu profesionalism de către consilierii școlari din următoarele instituții de învățământ: Liceul Teoretic ”I.H. Rădulescu” Târgoviște, Liceul ”Voievodul Mircea” Târgoviște,  Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gură de Aur” Târgoviște, Școala Gimnazială ”Gr. Alexandrescu” Târgoviște, Colegiul Național ”I.L. Caragiale” Moreni,  Liceul Tehnologic Petrol Moreni, Liceul Tehnologic ”Goga Ionescu” Titu, Școala Gimnazială ”Gr. Rădulescu” Bezdead. La activitățile de consiliere au participat 307 eleve și câțiva elevi care și-au manifestat interesul pentru aceasta activitate.

Proiectul se va derula și în anul școlar viitor.

 

Rodica Curelea

Președinte Clubul Soroptimist Internațional Târgoviște

Centru Medical Valeriana
Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro