kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Carmen Holban: “Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2023”

În România, media incidenței generale a cancerului de col uterin este de 32,3 la suta de mii de femei, mult peste media în statele Uniunii Europene de 12,8 la suta de mii de femei. Ca incidență și mortalitate suntem în continuare primul stat dintre statele membre ale Uniunii Europene. Motivul incidenței ridicate în România a acestui tip de cancer este lipsa de prevenție susținută și consecvența, în primul rând prin screening și apoi prin vaccinarea împotriva HPV. Ieri, 2 februarie 2023 a avut loc, la Târgoviște,  lansarea oficială a proiectului ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia. La eveniment a aluat parte și deputatul Carmen Holban, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

“România are cele mai multe cazuri de col nediagnosticat pe an din întreaga Uniune Europeană. Prevenția pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeș-Papanicolau, la nivelul întregii populații. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecției cu virusul HPV. Programele de prevenție sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare decât tratamentele curative. Ministerul Sănătății plătește anual 60 milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col, în vreme ce desfășurarea unui program de prevenție prin vaccinare împotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice este în valoare de 10,5 milioane de euro. Felicit pe cei implicați în acest program de prevenție din zona Sud Muntenia și mă bucur că dâmbovițencele noastre pot beneficia de un astfel de program.” a spus Holban în cadrul  manifestării.

În același timp aceasta a amintit de reglementarea cadrului normativ în ceea ce privește activitatea de prevenire și combatere a cancerului în România.

„Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2023. În termen de 180 de zile de la data intrării in vigoare a legii, guvernul aproba prin hotărâre normele de aplicare a legii și de implementare a planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătății împreună cu fiecare minister care are rețea medicală. Noul cadru legislativ permite ca toți cetățenii români, precum și străini și apatrizi, care au domiciliul sau reședința în România, să beneficieze de servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament a cancerului, de îngrijire, inclusiv îngrijiri paleative, de servicii psiho-oncologice, de onco-nutriție și onco-fertilitate, dar și de servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Planul național de combatere și prevenire a cancerului în România se finanțează în principal de către Ministerul Sănătății de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanțarea planului național reprezintă cel puțin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfășurarea programelor de sănătate la nivel național de către Ministerul Sănătății si Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În perioada pandemiei, depistarea și monitorizarea cancerului au scăzut dramatic pentru că oamenii și-au amânat consulturile medicale. Fiecare țară din Uniunea Europeană și-a învățat lecția și cred că este important ca și România să-și crească reziliența în acest domeniu pentru a asigura rezistența sistemului de sănătate pe termen lung. Felicitări Fundației Renașterea și tuturor celor implicați”. a mai precizat Carmen Holban.

Fundația Renașterea a implementat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce – la nivelul regiunii Sud Muntenia, perioada de implementare fiind august 2020 – noiembrie 2023, având drept beneficiar Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului, “Alessandrescu Rusescu” București, în parteneriat cu Centrul Filia.

Realizat cu ajutorul fondurilor europene, proiectul a fost început în august 2020 și se va încheia în noiembrie 2023. Caravanele de testare vor merge în diferite localități din Dâmbovița și vor testa, pe rând, toate femeile care vor să participe. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 24-29 ani, se vor efectua teste Papanicolau, iar la femeile de peste 30 de ani se va face testarea pentru virusul HPV. Dacă testele sunt pozitive, femeile vor primi recomandări către medicii specialiști. Femeilor neasigurate medicale, fie li se va facilita calea către a deveni asigurat, fie vor fi preluat de partenerii din proiect, aceștia suportând și costurile de testare și tratare.

Până la acest moment au fost informate 6 530 de femei și s-au efectuat 1 402 teste în localitățile Găești, Moreni, Gura-Ocniței, Ludești, Potlogi, Răzvad, Poiana, Produlești, Morteni, Comișani, Moroeni, Nucet, Valea-Mare, Vișina și Cobia.

La eveniment au luat parte Prefectul Claudia Gilia, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, dar și Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Președintele Colegiului Medicilor și reprezentanți ai Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate  – SASTIPEN.

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media