Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Boneta chirurgicală. O dezbatere publică

Pentru cei care nu ştiu, boneta medicală este de două feluri: elastică (de unică folosinţă) sau „de pânză” (cea reutilizabilă). Între 2014 şi 2019 a avut loc o discuţie foarte intensă în Statele Unite legată de înlocuirea bonetelor reutilizabile. Am inclus datele în acest articol, întrucât am considerat că acelaşi fenomen se poate transmite şi aici.

În 2014, Asociația Asistenților Medicali Înregistrați periOperativi din Statele Unite (AORN) a publicat linii directoare cu privire la vestimentaţia din sălile de operație. Acestea stabileau: „O bonetă elastică ar trebui să fie purtată pentru a acoperi tot părul, scalpul și urechile,  pentru a reduce la minimum afectarea pielii și a părului și pentru a proteja utilizatorii de bacterii.” 

Un articol asociat din AORN a declarat: purtarea bonetelor din pânză (adică cele care nu sunt de unică folosinţă şi se leagă pe la spate) este interzisă în totalitate, cu excepția cazului în care sunt complet acoperite de o bonetă elastică ”.

Ceea ce a urmat a fost interzicerea de facto a bonetelor din pânză. Practic peste noapte, managerii OR din Statele Unite au scos acest tip de bonetă  din vestiare, au interzis folosirea bonetelor  din stofă și au ridicat la stadiul de obligatoriu  utilizarea combinezoanelor în zonele camerelor de operaţie. Chirurgii și anesteziștii au fost surprinși pe neașteptate și au devenit supărați pe măsură ce aceste noi reglementări introduse au fost brusc puse în aplicare cu contribuții mici sau deloc ale medicului. 

Comunitatea medicală a fost de două ori frustrată să constate că aceste linii directoare nu s-au bazat pe dovezi științifice riguroase, ci mai degrabă „o serie de studii care arată că părul poate fi o sursă de organisme bacteriene și un potențial transmiţător de  infecții  în  locul chirurgical” .

Regulamentele  de îmbrăcăminte chirurgicală au fost încorporate rapid în politicile spitalelor locale și în sondajele Comisiei mixte, facilitate de orientările AORN care le-au oferit managerilor sălilor de operaţie  un puternic cuvânt de spus.

Comunitatea chirurgicală a prezentat o anumită reticenţă  faţă de interzicerea bonetelor de pânză. Colegiul American al Chirurgilor a publicat o declarație conform căreia „boneta (de pânză) este simbolică pentru profesia chirurgicală […] (aceasta)  poate fi purtată atunci când aproape totalitatea firelor de păr este acoperită de acesta”, la care AORN a răspuns că „purtarea unui anumit articol vestimentar pe baza simbolismului său nu se bazează pe dovezi […] accentul nostru este pus pe siguranța pacientului. ”Acest schimb de replici între AORN și ACS s-a revărsat în cele din urmă în presă (atât de specialitate, cât şi cea obişnuită).

Societatea Americană a Anesteziştilor (ASA), la rândul său, a reunit un grup de lucru ca răspuns la orientările AORN și s-a întâlnit activ cu ACS, AORN și alte părți interesate pentru a se asigura că vocile membrilor săi  au fost auzite și că orientările viitoare se vor baza pe ştiinţa medicală.

Studii recente au făcut  lumină asupra problemei acoperirii capului. Două studii nu au găsit nicio diferență în ratele infecțiilor locului chirurgical înainte și după implementarea liniilor directoare AORN la peste 40.000 de pacienți adunaţi, în ceea ce privește „permeabilitatea, contaminarea cu particule și o depozitare microbiană mai mare”. 

O reanaliză a datelor dintr-o tundere a părului și un studiu legat de infecţiile în mediul chirurgical  nu a găsit nicio relație între tipul vestimentaţiei  de acoperire a părului și rata de infectare. Utilizarea obligatorie a combinezoanelor cu mâneci lungi costă un centru medical universitar un milion  de dolari suplimentari anual; acest lucru se traduce prin mai mult de jumătate de miliard de dolari pentru toate spitalele din Statele Unite, o imensă complicaţie logistică.

Revenind, AORN avea să  lanseze  orientări actualizate pentru ținuta chirurgicală. Poate ca răspuns la studiile recente și la contribuțiile ASA și ACS, AORN pare să fi dat înapoi asupra punctelor mai controversate din liniile directoare anterioare. Noile linii directoare propuse afirmă că „nu se poate face nicio recomandare” cu privire la bonete, îmbrăcămintea chirurgicală și acoperirea brațelor; luarea deciziilor este în mare parte lăsată la latitudinea instituției respective. În favoarea sa, AORN a organizat o perioadă de comentarii deschise de 60 de zile care s-a încheiat pe 22 februarie 2019 și au fost trimise peste 200 de comentarii. Ghidurile finale au fost  publicate în acea vară. 

Bineînţeles, această dezbatere a fost complet uitată (nu că ar fi primit atenţie majoră) în urma pandemiei de COVID care avea să vină peste 1 an, fapt care a adus alte priorităţi pentru chirurgi. Totuşi,problema „bonetă de unică folosinţă versus bonetă reutilizabilă” încă este prezentă.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media