Va fi sau nu România grav afectată de criza economică prognozată de multe state europene, pe fondul efectelor economice ale pandemiei, destabilizarea pieței energiei și războiul din Ucraina? Specialiștii în economie vorbesc de o criză atipică, generată de o acumulare de factori foarte puțin controlabili din perspectiva țării noastre. Totuși, voci din cadrul coaliției de guvernare dau asigurări că România este pe creștere economică, deși mare parte a acestei creșterii se datorează consumului, nu producției. Liderul USR Dâmbovița, deputatul Daniel Blaga vorbește despre iresponsabilitate în declarații a reprezentanților partidelor din coaliția de guvernare și o nevoie de soluții imediate:
„În 2008, „ilustrul” liberal deloc traseist Călin Popescu Tăriceanu îi „liniștea” pe români, declarând în repetate rânduri faptul că țara noastră nu va fi afectată de criza financiară economică ce lovea la acel moment deja atât Statele Unite cât și puternice țări din Europa. Rezultatul îl știm deja bine cu toții: românii s-au trezit complet nepregătiți, loviți puternic de șocul unei crize economice fără precedent pentru perioada democratică a țării noastre. Au urmat doi ani destui de grei, plini mai degrabă cu promisiuni nerealiste decât cu soluții viabile.
În 2022, istoria pare să se repete. E rândul liberalului Ionuț Stroe să preia discursul făcut „celebru” de către Florin Cîțu: ”Dacă în Occident se vorbeşte despre recesiune, în România este creştere economică” . Țări dintre cele mai puternice avertizează că o nouă criză e iminentă și că e nevoie de soluții reale care să fie luate acum. PSDNL „cântă” însă aceiași partitură: nu vine nicio criză, în România e mai bine ca niciodată. În timp ce prețul la energie e la un nivel îngrijorător iar sezonul rece bate încet la ușă, în timp ce criza de carburant e tratată cu soluții de 50 de bani speranță, în timp ce inflația sărăcește românii tot mai mult de la o lună la alta și-n timp ce țara noastră se împrumută zilnic tot mai mult, la cea mai mare dobândă din UE, România „prosperă” de fiecare dată când guvernații ies la declarații. Întrebarea e simplă: mai există cineva care să-i creadă și care să le cânte în strună?” a spus Daniel Blaga.