Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este denumirea dată zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerate a fi de cea mai depresivă zi din an, după ideea lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Acesta a creat o formulă matematică și a luat în considerare mai multe aspecte: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor pentru noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă și motivația redusă a oamenilor ce cauzează apariției depresiei sezoniere. Ideea a fost folosită pentru prima dată în 2005, într-o campanie de publicitate. Colegii de breaslă ai lui Arnall au venit însă cu contraargumente, iar psihologul Cliff și-a cerut scuze ulterior pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare pentru menținerea sănătății mintale.
Totuși multă lume se confruntă cu depresia de sezon, după perioada Sărbătorilor de iarnă, manifestată prin tristețe, stare de oboseală, tulburări de somn, pierderea libidoului, iritabilitate, dificultăți de concentrare, stimă de sine scăzută. Acestea sunt cauzate de o serie de factori precum: reluarea sarcinilor profesionale. vremea rece cu zile scurte, starea financiară după cheltuielile din decembrie, scăderea sau chiar lipsa intercațiunii sociale de după Sărbători.
Pentru a combate sterile depresive specifice perioadei există câteva tactici utile:
- menținerea unei rutine – organizarea activităților zilnice aduce un sentiment de control
- activități recreative, cât de mult în aer liber pentru a profita de lumina soarelui – reduce stresul
- sprijin social – discuții cu familia, întâlniri cu prietenii
- timp pentru reflecție – înțelegerea stărilor prin care treci în aceată perioada ajută în gestionarea mai ușor a situației
- somn suficient – organismul are nevoie să se recupereze după perioada intensă a Sărbătorilor
- planificarea unei vacanțe – fie că e vorba de un sejur sau o vacanță în toată regula, gândul la o nouă deconectare mobilizează pe oricine.