Apelul directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița: “Donați sânge!”

Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa face un apel la donare de sânge către donatorii din județ, în această perioadă rezerva de sânge a centrului fiind una redusă.

Recoltarea de sânge se poate face în fiecare zi, de Luni, până Vineri, între orele 08.00-12.00, la centrul din Târgoviște, de pe Dealu Mare.

iulia_stanciuDirectorul centrului, Iulia Stanciu, spune că, deși și astăzi a fost zi liberă pentru bugetari, centrul și-a reluat activitatea tocmai pentru a oferi posibilitatea donatorilor de a dona sânge, pentru că rezerva centrului a scăzut dramatic zilele acestea. Este nevoie de sânge de orice grupă, cu condiția ca donatorii să se încadreze în condițiile solicitate de lege:

-vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani;

-greutate minimă: 58 kg pentru sexul feminin şi 60 kg pentru sexul masculin;

-să nu aibă hipotensiune: TA < 100/60 mmHG;

-să nu aibă hipertensiune: TA > 130/80 mmHG;

-să nu fi avut sau să nu aibă una din următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă;

-să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;

-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării.

Pentru ca donarea să se desfăşoare în condiţii optime se recomandă:

-odihnă suficientă în noaptea prealabilă donării;

-înainte de donare: alimentaţie uşoară, dar bogată în fier; se vor evita produsele bogate în grăsimi, prăjelile, fiind recomandate carnea slabă, peştele, cerealele, leguminoasele;

– să nu fumeze cu 2 ore înainte de donare;

-aport crescut de apă şi evitarea băuturilor care conţin cofeină.

Prelevarea de sânge este efectuată de către cadre medicale calificate; recoltarea se realizează cu truse sterile, de unica folosință și se efectuează sub supravegherea unui medic specialist.

Se recoltează probe pentru testarea sângelui, după care se recoltează cei 450ml sânge. Unitatea de sânge colectata nu este transfuzata direct la primitor.

După ce a fost prelevat de la un donator, sangele va fi fractionat in componentele sale şi calificat, înainte de a fi distribuit către spitale şi clinici, unde va fi transfuzat pacienţilor.

Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii pe această temă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro