“Apa vie” din Peștera Ialomiței, otrăvită de turiștii care cred că muntele le va îndeplini dorințe

Mii de monede strălucesc în râurile subterane din Peștera Ialomiței, în speranța foștilor proprietari că muntele o să le îndeplinească dorințe și o să le aducă noroc. Muntele, însă, ar vrea să rămână curat.

Peștera Ialomiței este unul din cele mai vizitate obiective din județ. Oamenii vin, admiră, iar la plecare își lasă amprenta aruncând monede, bancnote sau chiar sticle și ambalaje în fiecare loc în care găsesc un fir de apă. Asta deși panourile instalate pe traseu, îi îndeamnă, în mod expres, să nu facă acest lucru, pentru ca zona este o captare pentru apă potabilă.

Alte panouri le povestesc turișilor despre izvorul de “Apă vie”, cunoscut și “Izvorul sacru al dacilor” unde apa este lipsită de bacterii, fără nitrați, în mod natural. Deși pură la ieșirea din munte, mii de monede au împrumutat apei bacteriile de pe mâinile turiștilor. Lipsa de educație, superficialitatea și convingerea ca taxa de vizitare le dă drept asupra Peșterii, lasă urme asupra obiecivului. Poate pe viitor un sistem de supraveghere video, urmat de amenzi sau alte constrângeri legale, ar trebui luat în calcul de către autorități.

Peştera Ialomiţei s-a format, prin acţiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea sud-estică a muntelui Bătrâna (Masivul Bucegi), la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind la 18 m deasupra talvegului văii Ialomiţei. Peştera Ialomiţei a fost săpată de apa care se pierde în calcare din pârâul Horoaba. În 2015  au fost finalizate lucrările de reabilitarea fiind refăcute instalaţiile electrice,  căile de acces în peşteră, podeţele şi scările interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil este de 435 m. Un traseu spectaculos, sigur pentru turiși și care merită respectul lor.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro