Senatorul Adrian Țuțuianu, președintele PSD Dâmbovița, a prezidat ședința în care forul a adoptat modificările la Codul Penal propuse de comisia Iordache. UDMR a asigurat cvorumul de ședință, dar nu a votat controversata modificare a abuzului în serviciu. Atât PNL, cât și USR, au avut amendamente la proiectul de lege, care au fost respinse de majoritatea PSD – ALDE. Adrian Țuțuianu a declarat pentru presa centrală că modificările nu s-au făcut în viteză așa cum acuză opoziția, ci că au existat discuții îndelungate. „In noiembrie-decembrie s-au facut primele discutii pe texte, au continuat in cursul lunilor ianuarie-martie, s-a ajuns in aceste zile, in luna iunie, la votul in comisia speciala, practic s-a facut o reluare a discutiilor. Am trecut prin prima camera sesizata, Senatul, urmand sa parcurga procedura in a doua camera„. Cu toate acestea, propunerile opoziției au fost respinse pe tot parcursul discuțiilor din comisia Iordache, discuții cu jigniri și invective la adresa parlamentarilor din afara cercului puterii.
După votul din Senat, comisia specială pentru legile din domeniul justiţiei a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal. Astfel, după votul de azi din Senat, modificările la Codul Penal ar urma să intre la votul final din Camera Deputaţilor miercuri, 4 iulie.
Unele dintre modificările aduse Codului Penal sunt:
Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial (art. 297) – a fost redefinit așa încât se consideră abuz doar dacă se obține folos pentru sine, membru de familie sau afini, și s-a introdus prag minimal echivalent cu salariul minim brut, în prezent 1900 lei. În plus, s-a micșorat pedeapsa și s-a eliminat interdicția de a ocupa o funcție publică. Reluăm noua definiție la art 297: „Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.
S-a eliminat o categorie întreagă din definiția funcționarului public – s-a abrogat alineatul 2 (art. 175). Ce prevedea: „este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”.
Neglijența în serviciu a fost scoasă din Codul penal (s-a abrogat art. 298).
Favorizarea făptuitorului nu se pedepsește nici dacă este săvârșită de un afin până la gradul doi (cumnați, socrii). Până acum era vorba doar de membri de familie (art. 269).
S-a modificat definiția grupului infracțional organizat: trebuie să fie grup structurat, format din cel puțin 3 persoane, să există pentru o perioadă de timp și să acționeze coordonat în scopul obținerii unui beneficiu material; membrii grupului trebuie să aibă roluri prestabilite și să nu fie format ocazional (art. 367)