Auditul intern a fost puternic eficientizat, datorită integrării soluțiilor software în realizarea sa, însă și companiile care creează astfel de soluții pot ajunge să fie supuse auditului. În aceste cazuri, procesul prezintă unele particularități, derivate din specificul obiectului de activitate al acestor businessuri și care te vor ajuta să înțelegi mai bine importanța auditului intern în ceea ce le privește.
Iată cum arată auditul intern într-o companie software:
Sigur că există și alte componente, însă acestea șase demonstrează cel mai bine specificul acestui tip de audit:
- Revizuirea procesului de dezvoltare software
Auditul intern în companiile software se concentrează, cu prioritate, pe procesele de dezvoltare software, inclusiv testarea, implementarea și întreținerea produselor software derivate. Această etapă implică evaluarea standardelor și procedurilor specifice, precum metodologiile de dezvoltare (Agile, Scrum etc.) și se concentrează pe asigurarea calității produselor software și a proceselor aferente, inclusiv verificarea codului sursă, testarea unitară și integrată și gestionarea problemelor.
- Securitatea cibernetică
Companiile software sunt supuse, adesea, la riscuri majore de securitate cibernetică, deoarece dezvoltă și operează aplicații software utilizate de diferiți clienți, motiv pentru care consultanța IT este absolut necesară, iar Mazars în România îți pune la dispoziție unele dintre cele mai de încredere astfel de servicii disponibile în piață. Auditul intern trebuie să se concentreze pe evaluarea măsurilor de securitate cibernetică, în special pentru a proteja datele clienților și pentru a preveni vulnerabilitățile și amenințările de securitate.
- Gestionarea datelor
Auditul are în vedere, de asemenea, gestionarea datelor, inclusiv colectarea, stocarea și prelucrarea acestora în produsele software. Este important să se asigure respectarea reglementărilor privind protecția datelor, cum ar fi GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor) sau HIPAA (Legea privind Portabilitatea și Responsabilitatea Asigurării Medicale), pentru a nu se ajunge la amenzi și alte sancțiuni.
- Conformitatea cu licențele și drepturile de autor
Companiile software trebuie să aibă grijă să respecte drepturile de autor și licențele software. Auditul poate verifica dacă o companie este în grafic cu actualizările licențelor software sau cu prelungirea contractelor existente, dar și dacă utilizarea software-ului este în conformitate cu termenii și condițiile specificate în aceste licențe, termeni și condiții ce ar putea include restricții privind numărul de utilizatori, locația utilizării și tipul acesteia (comercială sau personală).
- Experiența utilizatorului și suportul tehnic
Companiile software trebuie să ofere suport tehnic clienților, iar auditul poate evalua eficiența și calitatea acestui suport. Aspectul este esențial pentru a menține satisfacția clienților și pentru a evita reclamațiile. Auditul intern poate examina întregul proces de suport tehnic, de la canalul de primire a cererii clienților și înregistrarea acesteia, până la rezolvarea problemei și obținerea feedbackului.
- Monitorizarea actualizărilor și patch-urilor de securitate
Nu în ultimul rând, auditul poate verifica dacă o companie monitorizează și aplică în mod regulat actualizări și patch-uri de securitate pentru produsele oferite, cu scopul de a preveni expunerea la riscurile de securitate.
Patch-urile de securitate, cunoscute și sub denumirea de „actualizări de securitate”, reprezintă modificări sau corecții de software care sunt create și distribuite pentru a remedia vulnerabilități sau probleme de securitate într-un program sau sistem informatic. Aceste patch-uri sunt concepute pentru a închide sau a acoperi eventualele breșe de securitate, ce ar putea fi exploatate de către atacatori pentru a compromite integritatea, confidențialitatea sau disponibilitatea datelor sau sistemelor.
În cele din urmă, auditul intern trebuie să certifice conformarea la normele legale în vigoare și să ofere recomandări pentru îmbunătățirea proceselor companiei, ceea ce face extrem de importantă alegerea unor servicii de audit de top, care să poată face față tuturor provocărilor dintr-un domeniu atât de dinamic precum domeniul IT.
Sursă foto: pexels.com