Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

30 de ani de constituționalism postdecembrist! Pe 8 decembrie 1991, Constituția a intrat în vigoare după aprobarea prin referendum național

Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale. Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la momentul adoptării Constituției României după Revoluția din 1989.

Parlamentul României, ales în 20 mai 1990, transformat în Adunare Constituantă, a elaborat, după îndelungate și aprige dezbateri, noul cadru normativ al statului român, care după mai bine de 40 de ani de comunism pășea firav pe calea democrației și a statului de drept. Noua Constituție cuprindea 152 de articole, grupate tematic în 7 Titluri. Ea statua un set de valori, principii și instituții care urmau a fi fundamentul pentru noua construcție democratică.

Evoluția societății, noul context politic, social, economic, internațional a determinat forțele politice să inițieze procedura de revizuire a Legii fundamentale. După revizuirea din anul 2003, au existat și alte inițiative de modificare care, însă, nu s-au finalizat. La 30 de ani de elaborarea Legii noastre fundamentale se vorbește despre o nouă revizuire. Opiniile sunt divergente pe subiect. Dacă opțiunea majoritară va fi pentru declanșarea unei astfel de proceduri, atunci se impune o dezbatere riguroasă, serioasă cu toții actorii din societate, dar mai ales cu specialiștii.

Criticilor care i s-au adus în ultimii ani Legii noastre fundamentale, le -am răspuns cu un principiu al dreptului: Constituția trebuie interpretată în litera și spiritul său. Constituția trebuie să fie cunoscută, respectată și, de ce nu, prețuită de toți cetățenii României, indiferent de calitatea pe care o au.” a transmis profesorul de drept constituțional, conferențiar doctor Claudia Gilia.

Ziua Constituției va fi marcată vineri, 10 decembrie, la Universitatea Valahia, într-o conferința cu tema „30 de ani de constituționalism postdecembrist”, la care este invitat, să le vorbească studenților, profesorul universitar doctor Marian Enache, judecător al Curții Constituționale. Acesta a făcut parte din Adunare Constituantă care a elaborat actuala Constituție. Conferința, organizată de conferențiar doctor Claudia Gilia va fi moderată de către aceasta și de către asistent universitar doctor Nicolaeta Morar și va avea loc online.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media