102 fermieri dâmbovițeni au solicitat adeverințe de la APIA pentru accesarea unor împrumuturi bancare

Fermierii dâmbovițeni, în număr din ce în ce mai mare, apelează la împrumuturi bancare pentru a-și finanța capitalul de lucru! În sprijinul lor, în calitate de girant, vine și APIA Dâmbovița care, la cererea agricultorilor,   eliberează acele adeverințe prin care instituția certifică virarea viitoare a subvențiilor, în conturile băncilor respective, în vederea stingerii  împrumuturilor.

În acest caz, principalii clienți ai băncilor sunt marii fermieri, care au o nevoie mult mai mare de bani pentru finanțarea capitalului de lucru, dar nici micii fermieri nu se lasă mai prejos. ,,Eliberăm în continuare, la cererea fermierilor, adeverințe prin care aceștia pot solicita împrumuturi la bănci. Împrumuturile se fac, pentru finanțarea capitalului de lucru, înainte de efectuarea plăților de către APIA. Se are în vedere, la eliberarea adeverințelor, declarația fermierului pentru că se face o analiză în sensul că se exclud parcelele cu teren necultivat, adică parcelele neeligibile cu suprafețe sub 3000 m în cazul terenului arabil și sub 1000 m în cazul culturilor permanente. Pentru ce rămâne se stabilește suma pentru care ar trebui să primească fermierul plăți. Această adeverință certifică starea cererii la momentul eliberării ei, pentru că nu putem să certificăm ce suprafață va rămâne eligibilă la finalizarea controalelor administrative,,  ne – a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase.

Până în momentul de față, 102 fermieri din județ au solicitat eliberarea acestor adeverințe la APIA Dâmbovița, pentru accesarea creditelor în vederea finanțării capitalului de lucru. Dintre aceștia, 70 sunt din rândul marilor fermieri, respectiv a celor care dețin suprafețe de peste 50 ha, iar 32 sunt din categoria micilor fermieri. ,,Apelează și fermierii  mici la aceste credite,  pentru că ei spun că îi ajută. Practic își încasează plățile, de la unitatea bancară, mai devreme, și, ulterior, când se fac plățile de la APIA, se virează banii direct într-un cont de scontare. Deci fermierul trebuie să meargă la bancă, aceasta îi eliberează o adeverință specială în care este prevăzut un cont de scontare, se schimbă în aplicație contul fermierului și i se pune acel cont de scontare, care este tot pe numele lui, creat de bancă. Plata de la APIA se face fix în contul de scontare astfel încât banca să-și poată recupera suma, iar diferențele și le primește fermierul,, a completat reprezentantul APIA Dâmbovița, Oana Năstase. Potrivit acesteia, adeverințele în cauză se eliberează până la momentul începerii plăților de către APIA. ,,În momentul în care vor începe plățile către fermieri sistăm eliberarea acestor adeverințe, ca nu cumva să se facă plată dublă și să fim nevoiți să demarăm proceduri de recuperare,, a conchis Oana Năstase.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro