Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Vulpescu, la ședința festivă dedicată Zilei Naționale: „Sunt mai multe lucrurile care ne țin împreună, decât lucrurile care ne despart”

Deputatul Ionuț Vulpescu a susținut un discurs în cadrul ședinței festive a Parlamentului României dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României. Deputatul a subliniat importanța solidarității sociale și naționale, mai ales în contextul actual.

Nu există un moment mai potrivit pentru a discuta despre Marea Unire de la 1 decembrie 1918 despre semnificației ei și despre viitorul nostru într-o lume în continuă schimbare, plină de contradicții și de conflicte decât criza prin care trebuie să trecem , criză care nu este doar despre pandemie ci și despre modele de societate și de dezvoltare economică și socială.

Am greșit dacă am vedea în momentul de la 1 decembrie 1918 o discontinuitate în istoria României, o simplă fereastră de oportunitate, de care am profitat. Unirea nu s-a făcut împotriva cuiva, nu a fost una discriminatorie ci inclusivă, cu toate erorile care s-au produs în timp. Acceptarea diversității a fost un câștig al Marii Uniri și a ferit rezistență la proba timpului. (…) Generația tinerilor care a îndurat ororile acelui război a sperat Va rezulta o lume mai bună, mai democratică și mai justă. Evoluția evenimentelor le va demonstra contrariul. Dezamăgirea lor agravată de marea criză din 1929 – 1933 va genera mișcări extremiste de dreapta sau de stânga și va duce la instalarea unor puteri profund nedemocrate, la limită dictatoriale. Puține țări europene pot spune că au rezistat atunci tentației totalitare. Suntem și acum într-un astfel de moment, când o criză precum pandemia poate genera un val de nemulțumiri ce poate pune în pericol proiectul european și democrația ca sistem politic. Să nu ne amăgim mai avem mult de lucrat pentru a face democrația un sistem funcțional și rezistent la crize.

(…) Când lupta politica va lua o pauză, când pandemia va fi învinsă, când costurile financiare vor fi tot mai grele și copleșitoare, cine o să strângă cioburile acestui conflict? Cine o să ne amintească să ne ținem palma în mâna celuilalt și ochii către fața aproapelui nostru? Este vremea să construim un nou consens despre felul în care trebuie să lucrăm împreună pentru servirea binelui comun. Ne-am amăgit crezând că nu mai avem nevoie de solidaritate socială și națională. În aceste vremuri de solitudine ar trebuie să ne dăm seama că sunt mai multe lucrurile care ne țin împreună, decât lucrurile care ne despart. Iar lucrurile care ne țin împreună ne dau identitate ca individ, dar și ca națiune.  (…) Avem nevoie să rămânem uniți. Unirea nu este doar un ideal înfăptuit demult, ci un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm pentru a păstra și a onora ctitoria unora cu voință de putere mai mare ca a noastră. La mulți ani românilor de pretutindeni într-un unire și încredere. La mulți ani, România!” a spus Ionuț Vulpescu în discursul său.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media