Țuțuianu a desecretizat un document care arată că Armata i-a hrănit și îmbrăcat pe mineri în iunie 1990

Cu o lună înainte să își piardă mandatul pentru “probleme în comunicare”, Adrian Țuțuianu a desecretizat  o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care “au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990, adică minerilor chemați de Ion Iliescu și Petre Roman împotriva celor care demonstrau în Piața Universității.

Documentul este extrem de important în contextul procesului pentru crime împotriva umanității în care sunt trimise în judecată 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma. La fel de important este şi pentru istoria României, arătând că în timp ce demonstranţii împotriva regimului scandau “Armata e cu noi!”,  Armata nu numai că a lovit manifestanţii, dar i-a hrănit şi îngrijit şi pe minerii care au răspândit teroarea în Bucureşti,  la comanda puterii politice conduse de Ion Iliescu şi Petre Roman.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Ei menţionează că atacul a fost pus în practică în dimineaţa de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii), vătămarea integrităţii fizice sau psihice a 1.388 de persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii) şi privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a 1.250 de persoane.

Conform pressone.ro, care a publicat astăzi filele adresei desecretizate,  minerii au primit din partea Armatei: alimente (printre care cârnaciori oltenești, muschi ardelenes, conserve de carme porc/vita, brânză de oaie, slănină), dar și cosume salopeta kaki, bocanci, lenjerie intimă, precum și produse de îngrijire personală: săpun, pasta de dinți, periuțe, pastă de ras. Cheltuiala s-a ridicat la peste 800 000 de lei la vremea respectivă. ARTICOL INTEGRAL AICI

 

Contactat de europafm, fostul premier Petre Roman a avut tupeul să susțină că hrănirea minerilor a fost un gest umanitar:

“Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară,  pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”.

”…pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie (…) mă rog, ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duși, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: Domule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situația să îi putem trimite înapoi”, a spus fostul premier Petre Roman, care susţine că suma nu e foarte mare Nu era foarte mult. Poate în banii de astăzi să fie, știu eu, 100-120 mii lei, din banii de azi. . VEZI AICI INTERVIUL COMPLET

Mai jos, câteva imagini pe care România nu ar trebui să le uite şi nici să permită repetarea lor:

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Țuțuianu a desecretizat un document care arată că Armata i-a hrănit și îmbrăcat pe mineri în iunie 1990

  • 13 septembrie 2017 at 22:26
    Permalink

    subțire: Țuțuianu a dat curs, prin hotărîre de guvern, cererii procurorilor de desecretizare a respectivei adrese

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro