Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Se modifică Legea calității aerului! Senatorul Dragoș Popescu, unul din inițiatori, așteaptă opiniile publicului larg

Parlamentarii USR, Oana Cambera şi Dragoş Popescu, au elaborat un pachet de modificări pentru îmbunătăţirea Legii 104/2011 privind calitatea aerului şi au organizat vineri consultări publice cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale cu competenţe în domeniu, specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi societăţii civile. Iniţiativa vine în contextul în care în România mor anual prematur peste 29.000 de oameni din cauza unor boli asociate poluării atmosferice, iar costul social asociat, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, de 1 810 euro în ţară şi 3 004 euro/cap de locuitor în Bucureşti.

 „În urma discuţiilor şi consultărilor a reieşit că este necesară o reorganizare a Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului şi administrării acesteia. Aşa că am definit Sistemului Naţional pentru Calitatea Aerului, un model preluat din alte legislaţii europene şi care promovează deciziile incluzive, cu participarea mediului academic şi a societăţii civile, astfel încât să avem un sistem transparent şi eficient. Tot în acest sens propunem introducerea unei metodologii pentru utilizarea şi montarea senzorilor pentru măsurători informative, pentru că avem deja reţele de senzori cu date importante, care din păcate nu sunt utilizate la adevăratul lor potenţial”.Dragoş Popescu, senator USR a declarat:

Octavian Berceanu, George Gârbacea şi specialiştii au salutat iniţiativa, apreciind că aceasta va ajuta la colectarea datelor, dar şi la probarea unor incidente, arătând însă că şi resursa umană este deficitară şi are nevoie de specializare. Până acum, măsurile pentru reducerea poluării luate de ţara noastră au fost ineficiente, motiv pentru care România a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru depăşirea limitelor pentru PM10 în Bucureşti, iar o altă procedură de infringement este în derulare pe tema depăşirilor înregistrate pentru dioxidul de azot. România are deschise nu mai puţin de 6 proceduri de infringement pe tema calităţii aerului şi poluării.

Cei care vor să-și expună opiniile o pot face până pe 21 octombrie şi apoi urmează depunerea legii. Pentru mai multe informaţii puteţi scrie la adresele: [email protected] şi [email protected], precum şi la numărul de telefon 0720154503 (Oana Neneciu, consilier).

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media