Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

Radu Popa (PSD): „Schema de ajutor din energie nu poate fi aplicată” Explicațiile deputatului

Deputatul Radu Popa a explicat într-o declarație la Ora ministrului, în Parlamentul României, că schema de ajutor aprobată pentru consumatorii vulnerabili nu poate fi aplicată practic. Acesta spune că facturile vin lunar, dar că furnizorii nu citesc lunar contoarele, așa că abia la câteva luni se știe exact care este consumul. Până atunci, consumatorul trebuie să achite factura integral, altfel este deconectat.

România trebuia să aibă aprobată legea consumatorului vulnerabil de la 1 ianuarie anul acesta, domnule ministru. Asta presupunea ca anul trecut coaliția de centru noapte să nu fie preocupată doar de alegeri, ci și de români. Dar nu ați făcut nimic pentru asta, dle ministru, și după părerea mea trebuie să vă dați demisia!

A explodat prețul în piața de energie și ați justificat asta în principal pe baza jocului rusesc. Parțial sunt de acord, pentru că închiderea magistralei ucrainene a dus la explozia prețului, dar trebuie să le spuneți românilor adevărul până la capăt, pentru că acest market design din piața de energie a dus la creșterea incredibilă a prețului de energie, în principal, dublat de costurile gazului.

România are resurse de gaz – ca să vă faceți o idee Europa a consumat anul trecut 54 miliarde mc de gaz iar în România avem un zăcământ la Caragele, de la Snagov până la Buzău, estimat între 25 și 27 miliarde mc de gaz. Zăcământul a fost descoperit în 2016, când nu era nici o criză a gazului și Romgaz și-a asumat că începe exploatarea în 2018-2019.

Exploatează o parte din acest gaz, dar dacă ministerul Economiei și apoi al Energiei, dle Popescu, ar fi asigurat fondurile necesare pentru retehnologizare, 125 milioane euro, nu 45 milioane cât le-ați dat până acum, am fi avut gaz în onshore și am fi scăzut presiunea pe preț.

N-ați făcut investiții nici în energie, nici în gaz, și vreți să vă credem acum că veți construi reactoare nucleare?

Oamenii trebuie să știe adevărul. Schema de ajutor propusă de ministrul Popescu și asumată de guvernul de centru noapte nu poate fi aplicată.

Pentru că, în timp ce factura la energie vine în fiecare lună, citirea contoarelor pe energie electrică se face la 3 luni în mediul urban și la 6 luni în mediul rural. Asta înseamnă că nu puteți compensa mai devreme de 6 luni aceste facturi dezastruoase, în mediul rural.

Cred că e timpul să apelați la specialiști, suntem în cea mai mare criză de sistem din ultimii 30 de ani și să nu mai dați unor firme de apartament, să nu mai faceți tot felul de experimente. Suntem în ceasul al 24-lea, sunt în piața de energie specialiști, chemați-i la masă, evident nu îi aveți pentru că până acum ar fi găsit soluțiile”, a susținut Radu Popa de la tribuna parlamentului.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media