ortooxacell kiss2022.gif Flax

Plafonare, compensare, amânare! Gabriela Horga, despre modificările schemei de sprijin pentru plata energiei

O serie de măsuri de sprijin vor fi aplicate până pe 31 martie 2022, pentru consumatorii casnici și IMM-uri în așa fel încât să fie ajutați la plata facturilor la energie. Schema de sprijin a fost modificată, astăzi, de Senat, urmând ca Legea să ajungă și la Camera Deputaților. Modificările au fost prezentate într-o postare pe facebook de către deputatul liberal, Gabriela Horga.
Senatul a aprobat o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populația României cât și sectorul economic național. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Legea va ajunge la Camera Deputaților și o vom dezbate în regim de urgență, astfel încât măsurile să poată fi adoptate și să intre în vigoare de la 1 noiembrie.
A fost modificată OUG 118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare ce vizează implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici și IMM-uri, prin care se vor acorda compensări la prețul energiei electrice și al gazelor naturale.
Concret:
1. S-a introdus plafonarea prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.
2. A fost mărită limita de consum pentru care li se acordă compensarea prețului pentru consumatorii casnici la energie electrică. Clienților casnici li se va acorda o compensare unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, la energia electrice.
3. Totodată, compensarea acordată clienților casnici pentru gaze naturale crește până la maxim 33% din valoarea facturii
4. Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocrație. Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.
5. Clienții au posibilitatea de a cere amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare.
6. Pentru IMM-uri se reduce TVA de la 19% la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, inclusiv clienții de tip IMM. O foarte importantă modificare va include și PFA-urile și profesiile liberale în categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toți profesioniștii.
7. Pentru operatorii economici care sunt consumatori finali se aplica exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienta și a accizei, precum și exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei.
În actuala criză a energiei care afectează toată Europa și care a început să se extindă și pe alte continente, măsurile pe care le-am negociat și le-am luat astăzi reprezintă un pachet de măsuri menite să sprijine atât populația, cât și IMM-urile, să treacă peste această perioadă dificilă.” a scris Horga pe pagina sa de facebook.
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media