ortooxacell kiss2022.gif Flax

Partidul Național Liberal- de 146 de ani în slujba României

Marcăm astăzi, cu justificată mândrie, cu încredere și optimism, împlinirea a 146 de ani de la fondarea celui mai prolific și longeviv partid din România. Aproape un secol și jumătate de la memorabila întâlnire a fruntașilor diferitelor formațiuni de orientare liberală- Ion Constantin Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Ghe. Vernescu, Alexandru G. Golescu, care, la 24 mai 1875, au pecetluit alianța parlamentară prin care puneau bazele Partidului Național Liberal.
O formațiune ce avea să marcheze profund evoluția României moderne, concepută nu ca instrument în mâna unei singure clase sociale ci ca organism politic menit să catalizeze și direcționeze energiile în direcția dezvoltării economice și spirituale a țării. Este de altfel motivul pentru care PNL a avut și are, în continuare, aderenți din toate structurile sociale și profesionale, oameni activi, dinamici, care din punct de vedere politic împărtășesc ideile libertății și egalității.

Momentul înființării PNL, cu aportul de suflul nou, profund reformator în administrarea țării, a fost urmat, firesc, de borne istorice majore, cu impact pozitiv de necontestat în ce privește evoluția ulterioară a României. Cronologic, avem declararea și câștigarea independenței de stat și tot sub guvernare liberală trecerea de la statutul de Principate Unite la Regatul României. Avem Programul de la 1881, care a avut ca obiective încurajarea industriei naționale, edificarea rețelei de căi ferate, înființarea instituțiilor de credit și a camerelor de comerț. Un program vizionar, rezultat al gândirii avangardiste a unor oameni politici maturi, patrioți, care au adoptat fără rezerve celebra doctrină “PRIN NOI ÎNȘINE” enunțată de Ion C. Brătianu. O linie directoare izvorâtă din necesitatea unei politici naționale, ce viza independența economică a țării, care a atras după sine independența sa politică. PNL a fost primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea votului universal iar reformele administrative nu s-au oprit aici.

La finele Primului Război Mondial, România și-a împlinit obiectivul național al Marii Uniri, în timp ce la putere se afla tot un cabinet liberal. Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România și pentru liberali, care au promovat o Constitutie avangardista, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală și măsuri de refacere a economiei.

În anii negri ai dictaturii, liberalismul a rămas un curent politic viu in România, supraviețuind atrocităților temnițelor comuniste in care și-au găsit sfarșitul fruntașii partidului. Le suntem recunoscători pentru jertfa supremă și ii pomenim cu smerenie.

Ne exprimăm astăzi recunoștința pe care o purtăm acelor bărbați de stat vizionari, care au pus viitorul țării mai presus de orice, făcând astfel posibilă materializarea visului care a animat elitele politice și intelectuale, o Românie modernă și puternică.

PNL Dâmbovița

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media