ortooxacell kiss2022.gif Flax

O veste pe jumătate bună! Prețurile la gaze și energie electrică vor scădea în 2022, dar…

În 2021, principalele creșteri de prețuri au fost înregistrate la gazele naturale (46%), la electricitate (24,65%) și la carburanți (23,51%).

Prețurile la gaze și energie electrică vor scădea în 2022, dar tot vor fi de trei ori mai mari decât în 2019, spune deputatul social democrat, Radu Popa,  citând o prognoză a Băncii Naționale a României (BNR),  în care prețul pe piața de energie se va situa în anul următor în jurul valorii de 100 euro/MWh, comparativ cu nivelurile actuale de pe piața spot, de circa 200 euro/MWh în luna octombrie 2021.

Începând cu primăvara anului 2022, după încheierea sezonului rece, piețele anticipează o anumită corecție a prețurilor pe plan european, în așteptarea unei ameliorări a dezechilibrului acut dintre cerere și ofertă care se manifestă în acest moment. De exemplu, cotațiile futures ale indicelui gazelor naturale TTF relevă pentru a doua jumătate a anului viitor o înjumătățire a prețurilor față de maximul istoric înregistrat în octombrie 2021 pe piața spot.

Un tablou similar se conturează și pe piața electricității, cotațiile futures în anumite economii europene reprezentative (Germania, Franța, Țările de Jos, Italia, Spania) plasându-se în anul următor în jurul valorii de 100 euro/MWh, comparativ cu nivelurile actuale de pe piața spot, de circa 200 euro/MWh în luna octombrie 2021.

Cu toate acestea, atât în cazul gazelor naturale, cât și în cel al energiei electrice, prețurile de livrare pentru anul 2022 continuă să se plaseze la praguri sensibil superioare celor consemnate în 2019 (valori de 2,5-3 ori mai mari), indicând astfel importanța factorilor cu acțiune mai persistentă.” se arată în prognoza BNR.

Deputatul Radu Popa crede că prețul energiei electrice în 2021 se va stabiliza în jurul a 100-110 euro/MWh și al gazului probabil tot undeva pe la această valoare. dar acesta spune că trebuie ținut cont și de un alt element: „vor apărea și corecții ale unor măsuri bruxeleze care să sprijine acest traiect”.

Pentru acest sezon rece, parlamentarii au votat plafonarea prețului la energie electrică la maxim 1 leu/kWh cu toate taxele incluse, 0,291 lei/kWh compensare pentru consumatorii casnici, școli, spitale, creșe, grădinițe, IMM-uri, biserici si ONG-uri și un preț de referință la gaze de 125 lei/MWh. Este vorba însă de o soluție pe teremen scurt, susținută de la bugetul de stat. Radu Popa este unul dintre parlamentarii care militează pentru construirea unor capacități proprii de producție de energie drept singură soluție de depășire a crizei energetice. DETALII 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media