ortooxacell kiss2022.gif Flax

Deputatul Ionuț Vulpescu a explicat motivele pentru care a votat împotriva ministrului propus pentru Cultură

Subfinanțarea cronică a culturii  și lipsa perspectivelor în acest domeniu sunt motive pentru care deputatul Ionuț Vulpescu a votat împpotriva ministrului propus de Dacian Cioloș pentru Ministerul Culturii, Iulia Popovici, în cadrul Comisiilor reunite pentru cultură. La audieri, parlamentarul dâmbovițean a insistat asupra unor subiecte care au ridicat și continuă să ridice multe semne de întrebare, cum ar fi: bugetarea instituțiilor culturale pentru doar 10 luni din 12, subfinanțarea festivalurilor culturale ale căror bugete au fost diminuate cu până la 65%, ca-n cazurile festivalurilor TIFF și Astra de la Sibiu, sau ale căror bugete au fost alocate cu numai două luni înaintea deschiderii, ca-n cazul Festivalului George Enescu. La toate acestea, se mai adaugă și încălcarea legii 136/2015 de finanțare a revistelor culturale, o ilegalitate în urma căreia revistele culturale independente au rămas fără finanțare anul acesta. Nu în ultimul rând, a ridicat misterioasa problemă a Cumințeniei Pământului.

„Am citit cu atenție programul de guvernare pe care ni-l propun USR, din păcate este ultimul capitol din programul de guvernare, ceea ce nu ne miră… În expunerea dumneavoastră nu ați ajuns și la punctul 11 din program, acela care se referă la culte. Ori dacă în programul Partidului Național Liberal vedeam cum Institutul Cultural Român va trece în coordonarea Ministerului Culturii, vedem acum cum Secretariatul de stat pentru culte trece în coordonarea Ministerului Culturii. Vreau să vă spun că Secretariatul de stat pentru culte funcționează în coordonarea Secretariatului General al Guvernului de 7 ani, din 2014. Deci aș vrea să lămurim punctul 11 din programul dumneavoastră de guvernare.

Ați făcut referire la punctul 7 la cel mai important eveniment pe care îl are România, „Timișoara- capitală europeană culturală”. Sigur, nu cred că ne mai putem baza pe pandemie și să mai amâne încă o dată „Timișoara- capitală culturală europeană”, așa cum s-a întâmplat, noi suntem în 2021, este anul în care trebuia să se desfășoare, trebuia să se închidă, era pe finalul anului, și cred că este un proiect, dincolo de conflicte locale, dincolo de conflictele dintre Asociația Timișoara, capitală culturală 2021 și autoritățile locale, disfuncționalitățile dintre autoritățile locale și cele centrale, cred că este un proiect nu numai al Timișoarei, este un proiect național… Vorbiți acolo despre legislație, Partidul Social Democrat solicită de 2 ani numirea unui comisar care să gestioneze acest proiect. La fiecare audiere a ministrului Culturii solicităm acest lucru, de 2 ani nu s-a întâmplat nimic… A venit distanțarea socială, sigur, miniștrii după audieri au trecut la distanțarea absolută chiar de domeniul care îl coordonează, dar suntem aici toate partidele și cred că putem asigura acest cadru legal, și invităm la dialog… Mai ales că în criză și în pandemie cred că este bine să avem un dialog între noi.

Închidem 2021, este un an sub finanțare cronică în domeniul culturii. Suta de milioane de euro despre care se vorbește, pentru creatorii independenți, nu a văzut-o nimeni, instituțiile au fost bugetate pe 10 luni, fapt fără precedent, Festivalul Internațional George Enescu a priit fonduri în iunie pentru septembrie, orchestrele nu au primit nici până acum multe dintre ele bani, deci au cântat „pe caiet” la Festivalul Internațional George Enescu, TIFF și Astra, festivaluri important, au fost subfinanțate, s-au tăiat fonduri până la 65%.

V-aș întreba, pentru că sunteți colaboratoarea unei publicații independente și pentru că există o lege, 136/2015, de finanțare a publicațiilor de cultură reprezentative, în baza căreia un 1.250.000 de euro sunt alocate pentru susținerea presei culturale, este o ilegalitate ce se întâmplă acum, de ce nu ați semnalat acest lucru? Pentru prima oară, din 2015, nu se alocă fonduri pentru publicațiile culturale independente. Ce aveți de gând să faceți? Cum se rezolvă lucrul acesta? Suntem în luna octombrie…

A doua întrebare, pentru că este și domnul prim ministru aici și mă bucur, salut prezența dumnealui, sunteți un ministru, după 5 ani, într-un guvern pe care domnul prim ministru Cioloș îl propune, și pentru că USR a militat tot timpul pentru transparență și pentru onestitate, nu pot să nu-mi amintesc episodul din 2016, cu toate tâlcurile lui, apropo de buget, cel al „Cumințeniei Pământului”. Nu am înțeles nici până acum cum 5 milioane au devenit 11 milioane,  exista o expertiză pentru 5 milioane de euro, după aceea s-a ajuns la o subscripție publică, în baza niciunei experiențe, la 11 milioane euro și am avut un eșec, ceea ce  a slăbit încrederea în stat și în capacitatea noastră de a susține domeniul culturii… Ce s-a întâmplat atunci și cum rezolvăm acest lucru ca să nu se mai întâmple?” a spus deputatul Ionuț Vulpescu în cadrul audierilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media