ortooxacell kiss2022.gif Flax

Claudia Gilia (PSD): „Pandemia de coronavirus determină o scădere a calității vieții femeilor”

Declarație de presă
De la începutul mandatului meu de parlamentar am încercat să îmi aduc contribuția la rezolvarea unor probleme stringente din societatea românească. Unul dintre ele este fenomenul violenței domestice, un subiect care atrage atenția, din ce în ce mai mult, la nivelul întregii lumi.
Din păcate, suntem departe de a stopa acest fenomen și, constat cu tristețe, că pandemia pe care o traversăm este un factor acutizant, numărul femeilor care devin victime ale partenerilor fiind în creștere, nu în cădere.
Pandemia de coronavirus determină o scădere a calității vieții femeilor, nu doar din punct de vedere al violenței domestice în creștere, dar și din cauza lipsei locurilor de muncă, a scăderii veniturilor, a reducerii accesului la servicii de sănătate, a presiunilor sociale determinate de răspândirea virusului.
Trag, astăzi, de Ziua Internațională Împotriva Violenței asupra Femeilor un semnal de alarmă: Să nu lăsăm ca pandemia de coronavirus să fie pretextul unui regres în pașii pe care i-am făcut pentru limitarea fenomenului!
Care sunt acești pași, la care mă bucur că am putut contribui prin activitatea mea parlamentară:
  • Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie deoarece cred că familia trebuie să garanteze SIGURANȚA, FERICIREA ȘI LINIȘTEA fiecărui membru, nu GROAZA ȘI TEROAREA. Modificările garantează protecția victimelor prin crearea unor mecanisme viabile de protecție a vieții și securității acestora, prin reglementarea existenței unui sistem electronic de supraveghere care să facă efectivă și eficientă verificarea respectării măsurilor de protecție a victimei (dispuse prin ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție).
  • Am susținut proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” prin care s-au prevăzut 11 milioane de euro pentru a fi realizate 42 de locuințe sociale în toată țara‚ în care victimele violenței domestice să poată fi protejate, să primească asistență psihologică, juridică și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viață normală și independentă.
  • Am votat în Parlament inițiativa legislativă care obligă televiziunile și posturile de radio să informeze publicul asupra numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”. Numărul unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice – 0800 500 333 – va trebui afișat sau anunțat în cadrul programelor de televiziune şi de radiodifuziune care abordează tema violenţei domestice. Numărul de telefon poate fi apelat gratuit şi de persoanele care vor informaţii şi consiliere în legătură cu violența domestică, dar și de persoanele aflate în nevoie.
  • Am oferit suport victimelor violenței domestice, la cabinetul meu parlamentar, după aprobarea de către Guvern a proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, care introduce Ordinul de Protecție Provizorie.
De ce este nevoie să fim foarte atenți în direcția violenței împotriva femeilor:
  • La nivel global, 35% dintre femei au experimentat vreodată violență fizică și / sau sexuală în partenerul intim sau violență sexuală de către un non-partener. Apelurile către linii de asistență au crescut de cinci ori în unele țări, pe măsură ce au crescut ratele violenței raportate la partenerul intim din cauza pandemiei de coronavirus
  •  137 de femei sunt ucise de un membru al familiei lor în fiecare zi. Femeile adulte reprezintă aproape jumătate (49%) din totalul victimelor traficului de ființe umane depistate la nivel global, iar 15 milioane de adolescente din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, au experimentat sexul forțat. În 2019, una din cinci femei, cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, s-a căsătorit înainte de vârsta de 18 ani.
  • Mai puțin de 40% dintre femeile care suferă de violență caută ajutor de orice fel, deși cel puțin 155 de țări au adoptat legi privind violența domestică, iar 140 au legi privind hărțuirea sexuală la locul de muncă.
  • Violența de gen legată de școală este un obstacol major în calea dreptului la educație pentru fete.
  • Una din 10 femei din Uniunea Europeană raportează că a suferit hărțuire cibernetică de la vârsta de 15 ani.
În spatele fiecărei cifre, sunt adolescente, femei, mame, soții, colege de muncă cu povești tulburătoare, cu vieți distruse de violență, pe care nu trebuie să le ignorăm ca subiecte tabu, ci să le ajutăm!
Scăderea cazurilor de violență asupra femeilor este unul din lucrurile pentru care vreau să lupt și voi lupta și pe viitor!
SĂ NU RĂMÂNEM INDIFERENȚI LA VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR!
Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media