Amendamentele la buget ale parlamentarilor PSD de Dâmbovița, respinse în bloc

Bugetul și amendamentele depuse de parlamentarii social democrați la legea bugetului de stat, lege care urmează să intre luni, 1 martie 2021, la votul final în Plenul Parlamentului, au fost temele principale abordate de parlamentarii PSD Dâmbovița, dar și de președintele CJD, Corneliu Ștefan și de primarul muncipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan în cadrul  conferinței de presă de astăzi de la sediul partidului. Social democrații dâmbovițeni sunt indignați de gestul făcut de parlamentarii PNL, USR- PLUS din județul Dâmbovița care au votat împotrivă la toate amendamentele propuse de deputații și senatorii  PSD Dâmbovița, amendamente care vizau de fapt dezvoltarea județului.

,,În cadrul Comisiei de Sănătate, am asistat la un eveniment neplăcut în sensul că această comisie de sănătate s-a desfășurat într-un mod atipic și foarte prost (Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița)

,,Bugetul Ministerului Sănătății este un buget al austerității, un buget redus, un buget de doar 17,5 miliarde de lei, cu 11% mai puțin față de bugetul anului trecut. Știți bine că liberalii în anul 2000 au ciuntit și ei banii sănătății considerând poate că această pandemie care ne afectează nu este importantă. Vă reamintesc că atunci când am fost la guvernare am alocat cel mai mare buget pe sănătate conștientizând că sănătatea este importantă și că în sănătate trebuiesc făcute investiții, iar cei care sunt în prima linie trebuie să fie recompensați conform muncii și efortului pe care îl depun.

Ieri, în cadrul Comisiei de Sănătate, am asistat la un eveniment neplăcut în sensul că această comisie de sănătate s-a desfășurat într-un mod atipic și foarte prost. De ce spun asta? Pentru că modul  în care a fost gestionată ședința a fost o bătaie de joc la adresa celor care au nevoie de sănătate, la adresa oamenilor care sunt bolnavi, la adresa celor care își pun speranța în viața care poate fi salvată prin fondurile din sănătate… Însă bătaia de joc și mai mare a fost atunci când a  trebuit să ne susținem amendamentele. PSD a depus 100 de amendamente, neavând posibilitatea să ni le susținem din cauza faptului că președintele de comisie, Nelu Tătaru a interzis posibilitatea de a ne exprima în mod clar opțiunile pe amendamente.

Au preferat să ne aloce numai 2 minute, la deputații prezenți. Deși colegii care nu au fost prezenți, din motive obiective, doreau susținerea amendamentelor nu au avut posibilitatea, iar prin rugămintea ca un alt coleg deputat să le susțină amendamentele, secretarul comisiei, d-ul Balint Liviu a interzis cu desăvârșire susținerea amendamentelor de către alți colegi ai PSD.  Am avut posibilitatea să susțin amendamentele referitor la sănătate și am susținut necesitatea continuării lucrării la Sanatoriul Moroieni pentru corpul central.

Am considerat că este o necesitate având în vedere că Sanatoriul Moroieni 60% este deja renovat, iar pentru restul de 40%  ar fi un efort financiar destul de mic pentru a-i putea da drumul să funcționeze în condiții normale. Nu au considerat asta, voturile au fost bineînțeles împotrivă deși am fi avut ocazia să avem cel mai modern spital pe acest tratament din zona Muntenia. De asemenea Secția de Cardiologie trebuia extinsă și dotată cu angiograf, aparat care ar fi salvat foarte multe vieți. Am făcut un apel  la colegii deputați ai PNL și USR, deputații prezenți, la Liviu Balint care este membru al Comisiei de Sănătate în Camera Deputaților să susțină aceste amendamente, dar am asistat cu stupoare la refuzul lor de a acorda un vot pentru dezvoltare și pentru aceste amendamente.

Consider că nu i-a interesat, că nu-i interesează dâmbovițenii, că nu-i interesează sănătatea dâmbovițenilor și că doar interesul de partid  este cel care primează pentru acești deputați, nu și părerea celor care iau delegat  să ajungă în Parlamentul României și să le reprezinte interesele. Dacă sănătatea nu este o prioritate pentru români în această perioadă de Covid atunci mă întreb pentru colegii deputați ce alte priorități mai importante au pentru oamenii care iau delegat să vină în Parlamentul României’’, a declarat deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban.

,,Sincer sunt un pic dezamăgit și sceptic în ceea ce privește o chestiune reparatorie, că s-ar mai putea întâmpla în Comisiile de Fond și în Plen’’ (Marian Țachianu, deputat PSD Dâmbovița)

,,Abordarea a fost aceeași în toate comisiile. Eu am participat la Comisia de Administrație reunită, Camera Deputaților și Senat, în cadrul căreia abordarea pe care au avut-o cei din coaliția de guvernare a fost una șocantă, după părerea mea, pentru că au venit cu niște reguli noi, ei având majoritatea în comisia respectivă. Practic nu s-a mai respectat niciun fel de cutumă chiar dacă și în mandatele anterioare, când Puterea a fost deținută de PSD, s-a practicat votul în bloc al unor amendamente, ieri s-a întâmplat ceva deosebit.

Pe vremea PSD –ului se vota și în bloc, dar se discutau și unele amendamente care se considerau foarte importante mai ales în comisiile de specialitate, dar se dădea un vot pozitiv chiar dacă era un vot în bloc urmând ca în comisiile de fond să se stabilească ce amendamente trebuie să treacă și care nu. Ieri s-a întâmplat ceva abuziv, după părerea mea. Prima dată s-a propus să se voteze în bloc aceste amendamente, bineînțeles că noi am votat împotriva acestei propuneri, PSD și AUR.

S-a votat în bloc, așa cum au discutat, au fost foarte multe dispute pe această metodologie de vot (…) Erau  peste 2000 de amendamente depuse la  Ministerul Lucrărilor Publice, a fost prezent chiar ministrul Lucrărilor Publice care a prezentat în mare bugetul acestui minister. S-au respins în bloc toate amendamentele propuse, nu a fost nicio discuție de Dâmbovița, de Prahova, absolut niciun fel de județ nu a intrat în discuție…  Într-un final lucrurile s-au întâmplat exact  așa cum au vrut ei, s-a votat în bloc, s-a dat vot negativ pentru toate amendamentele…

Din păcate votul a fost unul nefericit pentru noi, pentru Țara Românească, pentru UAT-urile din România…  Sincer sunt un pic dezamăgit și sceptic în ceea ce privește o chestiune reparatorie, că s-ar mai putea întâmpla în Comisiile de Fond și în Plen. Eu sper să se întâmple, dar sunt sceptic în ceea ce privește reușita noastră de a avansa cu aceste amendamente’’, a precizat Marian Țachianu, deputat PSD Dâmbovița.

,,Dacă tragem linie, în județul Dâmbovița am solicitat peste 500 milioane lei și am primit 146 de milioane lei prin Legea bugetului de stat’’ (Corneliu Ștefan, președintele CJD Dâmbovița)

„Tragem un semnal de alarmă de la Târgoviște, în ultimul ceas, pentru că luni, 1 martie, intră în dezbatere publică Legea bugetului de stat și poate, în plenul Parlamentului, arcul guvernamental, parlamentarii puterii se vor uita și către județul Dâmbovița. Îmi aduc aminte că atunci când am fost deputat toți parlamentarii de Dâmbovița, indiferent de culoarea politică, au susținut și au votat toate amendamentele care au fost depuse la Legea bugetului de stat, și în 2016, și în 2017, și în 2018 și în 2019… Îmi aduc aminte de parlamentarii de atunci, de domnul Iancu Caracota, de domnul Cezar Preda, de parlamentarii Pro România, parlamentarii PSD, toți am votat toate amendamentele și le-am susținut împreună în plenul Parlamentului, unele au trecut, altele nu, dar am făcut front comun pentru județul Dâmbovița și am mers umăr la umăr pentru toate proiectele pe care le-am susținut… Tragic, și trebuie să știe dâmbovițenii, nici până astăzi parlamentarii liberali nu au luat de la CJD mapa cu toate proiectele pe care le-am gândit pentru Consiliul Județean și pentru toate unitățile administrativ teritoriale.

După data de 6 decembrie, parlamentarii PNL și-au luat mandatele și efectiv nu i-am mai văzut în județul Dâmbovița. Noi, cei din PSD, vom fi alături de dâmbovițeni, în fiecare zi căutăm surse de finanțare pentru proiectele pe care le-am propus pentru dezvoltarea tuturor comunităților locale, căută, axe de finanțare pentru exercițiul financiar viitor.

Legea bugetului de stat a intrat în Parlamentul României, bineînțeles total altfel decât a fost votată în Guvern, ceea ce nu am întâlnit până astăzi, și județul Dâmbovița a fost văduvit de sume importante de bani pentru dezvoltarea județului nostru. În primul rând Consiliului Județean Dâmbovița a primit față de anul 2020 cu 20 de milioane lei mai puțin la Capitolul de dezvoltare și de funcționare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în această Lege a bugetului de stat, iar parlamentarii PSD Dâmbovița au depus 11 amendamente pe care Guvernul României și parlamentarii de la putere nu le-au luat în seamă. Prin aceste amendamente am cerut în total 571 de miliarde de lei și am primit 146 de miliarde.

Am făcut și un grafic pe fiecare capitol, astfel:

-sume pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, în Hotărârea de Guvern am avut alocată suma de 13.722.000 lei, în legea care a venit în Parlament  am mai avut doar 9.600.000 lei, deci am pierdut 4 milioane de la ședința de Guvern până la Parlament, tăiate din pix de Guvernul României. Consiliul Județean Dâmbovița, pentru întreținere drumuri județene a pierdut 4 milioane lei. Noi, prin amendamentele parlamentarilor PSD Dâmbovița am cerut o sumă minimă de 50 milioane lei. În concluzie, ne-au dat cu aproape 36 de milioane lei mai puțin față de ce avem nevoie la nivelul drumurilor județene din Dâmbovița.

-pentru echilibrarea bugetelor locale, noi am cerut, prin amendamente, suma de 400 milioane lei, bani doar pentru funcționare și pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor pe care le avem la nivelul unităților administrativ teritoriale, iar din partea Guvernului am primit 68 milioane lei. Deci am primit mai puțin cu 362 de milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

-pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, am primit 27 milioane lei și, prin amendamente, am cerut 55 de milioane lei. Deci avem mai puțin cu 28 de milioane lei, bani pe care guvernarea de Dreapta i-a tăiat pentru aceste servicii.

-pentru Programul „Laptele și cornul” a fost alocată suma de aproape 8 milioane lei, minim avem nevoie de 18 milioane lei la nivelul județului Dâmbovița, ne-au tăiat băieții de la guvernare peste 10 milioane lei.

-pentru finanțarea culturii și cultelor, capitol special în buget, am primit puțin peste 10 milioane lei, minim, pentru toate proiectele pe care le avem și pentru toate cheltuielile pe care le avem la nivelul CJD, avem nevoie de 20 milioane lei. Avem mai puțin cu aproape 10 milioane lei la acest Capitol.

-În Adunarea generală a Uniunii Consiliilor Județene am propus să mărim cota din impozitul pe venit la dispoziția Consiliului Județean Dâmbovița de la 3% la 6% pentru a sprijini toate unitățile administrativ teritoriale, bani care se vor împărții prin Hotărâre de Consiliu Județean, în afară de ceea ce vor primi prin Direcțiile de Finanțe. A fost amendamentul meu, a fost susținut de toți colegii președinți de Consilii Județene, chiar domnul ministru al Dezvoltării a intrat în direct prin sistem online, primul-ministru nu a vrut să intre… Au mărit procentul de la 3% la 6%, dar ne-au plafonat suma pentru toate județele, absolut toate județele din România au primit suma de 13,5 milioane lei, bani care se împart la UAT-uri, indiferent de mărimea județului, indiferent de numărul de localități. Este inadmisibil să împarți suma în mod egal la toate județele, să nu ții cont nici de mărimea județelor, nici de numărul de UAT-uri.

Este tragic că acest prim ministru a fost ministru de Finanțe în mandatul trecut… La nivelul județului Dâmbovița acest prim ministru, din pix, ne-a tăiat nici mai mult nici mai puțin de 508 milioane lei din resursele aferente municipiilor, orașelor și comunelor din județ. Astfel, prin parlamentarii PSD Dâmbovița am depus amendamente pentru a acoperi aceste sume de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Tot parlamentarii PSD Dâmbovița au depus amendamente pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor, de la 211 milioane la 400 milioane, suma minimă pentru a asigura funcționarea UAT-urilor din județ. Iar pentru echilibrarea bugetelor locale, de la 180 milioane, am depus un amendament să crească la 500 milioane lei, bani de care avem nevoie la nivelul județului.

Legat de sistemul de sănătate, avem un parlamentar care face parte din Comisia de Sănătate și care a votat împotriva amendamentelor pentru Dâmbovița, a votat împotriva Spitalului de la Moroeni, împotriva Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Am un proiect de suflet, de dinainte să fiu președinte al CJD, și chiar dacă suntem în situație de criză, vă spun cu toată responsabilitatea că vom începe lucrările pentru extinderea Secției de Cardiologie a SJUT și vom dota cu un angiograf nou, un aparat util pentru județ. Fac un apel către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care este din județul Dâmbovița, dar care nu s-a gândit la Spitalul Județean, s-a gândit la comuna Brănești, nu s-a gândit la sănătatea dâmbovițenilor, s-a gândit la 1 km de asfalt din comuna Brănești, să se aplece mai atent către Spitalul Județean și să ne aloce minim 5 milioane lei, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița, pentru extinderea Secției de Cardiologie și dotarea spitalului cu un angiograf.

Legat de PNDL, în total avem 134 de amendamente, toate proiectele pe care le avem la nivelul județului nostru, proiecte blocate astăzi, proiecte care se desfășoară prin Ministerul Dezvoltării pe diverse surse de finanțare, PNDL sau CNI. La nivelul județului, avem nevoie prin Programul Național de Dezvoltare de aproape 280 milioane lei.

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, nu mai stau la mâna Guvernului, mi-am asumat din punct de vedere politic și administrativ, și pe banii CJD vom face studii de prefezabilitate pentru centurile ocolitoare ale centrelor urbane. Cea mai importantă centură este Inelul 2 de centură a municipiului Târgoviște, inelul de centură al orașului Găești, inelul de centură pentru Pucioasa și Fieni și inelul de centură pentru cele două orașe din sudul județului, Răcari și Titu. Prin amendamentele depuse de PSD, am cerut bani pentru studii de fezabilitate pentru aceste centuri ocolitoare, dar bineînțeles că nu au trecut, nu-i interesează. Ministrul Drulă a omorât drumul DN 71, a venit cu o poveste frumoasă pentru dumnealui, dar nerealizabilă într-un termen scurt, un drum expres între Târgoviște și București.

Dacă tragem linie, în județul Dâmbovița am solicitat peste 500 milioane lei și am primit 146 de milioane lei prin Legea bugetului de stat. Pentru funcționare, asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele europene sau guvernamentale, pentru PJDL, din partea Guvernului, prin Legea bugetului, primim mai puțin cu 75% față de nevoile pe care le avem la nivelul județului. Adică primim doar 25% din ce avem nevoie”

,,Înțeleg că au fost respinse toate amendamentele care au fost propuse de parlamentarii PSD Dâmbovița, la solicitarea administrațiilor publice locale’’ (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

„Legea bugetului de stat este cel mai important act normativ pe care Parlamentul îl aprobă anual, o lege a bugetului de stat propusă de PNL, USR, UDMR, care se materializează într-o bătaie de joc la adresa județului Dâmbovița și a municipiului Târgoviște. Mai mult decât atât, înțeleg că au fost respinse toate amendamentele care au fost propuse de parlamentarii PSD Dâmbovița, la solicitarea administrațiilor publice locale.

Am avut și eu, ca primar al municipiului Târgoviște, câteva amendamente, unul din acestea se referea la finanțarea unui proiect de reabilitare, modernizare și extindere a Școlii Nr. 10 „Radu cel Mare”, altul se referea la un proiect de modernizare a unor străzi din municipiu, un alt proiect se referea la Stadionul Eugen Popescu, la finanțare pentru reabilitarea stadionului, că tot a fost așa o temă de campanie, însă niciunul din amendamente nu a fost luat în calcul, parlamentarii USR, PNL, inclusiv cei de Dâmbovița, votând împotriva acestora.

Păi nu este ipocrizie? Nu este bătaie de joc? Nu e dispreț? Aveau ocazia de a ieși dintr-o disciplină d-asta de partid păguboasă și a face într-adevăr ceva pentru locuitorii municipiului Târgoviște. Dar nu au făcut, pentru că este importantă directiva de partid, este mai importantă alocarea clientelară a resurselor decât interesele oamenilor, pentru că despre asta discutăm.M-am uitat puțin pe buget…

Anul trecut municipiului Târgoviște, din echilibrarea pe TVA, a primit zero lei, deși numai dacă ne gândim puțin la proiectele cu finanțate europeană și la celelalte investiții, vom vedea că numai din Târgoviște, plăți făcute de către Primăria Târgoviște, pleacă către bugetul de stat aproximativ 120 milioane lei, dacă ne raportăm la cota de 19%, valoare facturi plătite numai de Primărie. Nu mai vorbesc de TVA-ul plătit de către firme, cetățeni, din municipiul Târgoviște. O să cer la Direcția Generală a Finanțelor Publice să văd și eu care este suma plătită, pentru că de întors către târgovișteni nu s-a întors nimic.

De asemenea, am văzut că și pe total buget, discutăm anul acesta, în comparație cu anul trecut, de un minus de 41 de milioane lei pentru județul Dâmbovița. În acest context, înțeleg că actualul Guvern pur și simplu nu este interesat în nici un fel de județul Dâmbovița. Păi cum să nu avem dificultăți financiare în contextul în care anul trecut Guvernul PNL-USR nu a acordat nici un ban pe echilibrare, din TVA, municipiului Târgoviște?! Cum să nu fie dificultăți în contextul în care nicio investiție majoră pentru municipiu nu este finanțată de către Guvern?! Toate acestea sunt realizate din bani de la bugetul local. Din păcate nu există altă soluție…”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, secretarul executiv al PSD Dâmbovița.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro