Universitatea Valahia se află pe lista ruşinii, între unităţile de învăţământ superior care au girat lucrările ştiinţifice ale unor persoane condamnate pentru corupţie, cu ajutorul cărora să iasă mai repede din puşcării. Cazul a intrat şi în atenţia DNA care s-a sesizat şi a deschis un dosar pentru eventuala „favorizare a infractorului” în care va fi cercetată întreaga reţea care a sprijinit „Biblioteca pentru hoţi”, de la profesori, la consiliile ştiinţifice şi editurile care au publicat cărţile. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, susţine chiar scoaterea din învăţămân a profesorilor care vor fi dovediţi ca şi complici ai condamnaţilor: „Eu i-as scoate din cercetare si din invatamant pe profesorii care au girat aceste lucrari. Pentru ca unii dintre ei le dau pe bani”.
Universitatea Valahia a ajuns pe lista ruşinii cu ajutorul a trei profesori care au coordonat cărţi scrise de persoane condamnate pentru corupţie, aflate în sistemul penitenciar.
Primul este profesorul Ştefan Trîmbaciu. Acesta a coordonat în perioada 30 iulie 2014 – 30 ianuarie 2015, lucrarea „Istoria Bisericii catolice în judeţul Vâlcea”. Autorul, nimeni altul decât primarul
condamnat al municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (foto), încarcerat la Penitenciarul Jilava, ca urmare a unei condamnări de 4 ani pentru luare de mită. Lucrarea a apărut în Revista Buridava, revistă de specialitate a Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoteanu” Vâlcea. Istoria lui Frâncu, apărută în Buridava, are 11 pagini de text şi 8 de bibliografie, din care s-a inspirat autorul (Vezi lucrarea – pag 268). Mai mult Frâncu este şi doctorant al Universităţii Valahia. Conform legislaţiei în vigoare, condamnaţii care publică o operă ştiinţifică pot câştiga o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Profesorul Trîmbaciu a murit la finele anului trecut. Pe lângă această lucrare, Frâncu e specialist şi în presă publicând „Consideraţii generale privind statutul profesional al jurnalistului”. Cererea sa de eliberare condiţionată se va judeca pe 17 februarie.
Conferenţiar doctor inginer Marcel Ionel (foto) l-a ajutat să scape de nişte zile de arest pe Alexandru Olteanu, codamnat pentru luare de mită în dosarul primarului comunei Produleşti, Dâmboviţa. Olteanu se află în penitenciarul Găeşti, de unde a scris „Protecţia clădirilor rezidenţiale şi a echipamentelor industriale contra descărcărilor electrice atmosferice”. Cartea a apărut la editura Bibliotheca Târgovişte, editură care a scos la lumina tiparului zeci de lucrări ale condamnaţilor pentru corupţie. Nu ştim unde se găşeşte lucrarea pentru a vedea despre ce nouă cercetare ştiinţifică e vorba, dar pe internet se găsesc multe studii care se învârt în jurul acestei teme. De exemplu: Solutii privind protectia la supratensiuni atmosferice si de comutatie.
Şi profesorul universitar doctor Sache Neculeascu (foto) şi-a coordonat un prieten şi coleg din breasla juridică, să mai scape de pedeapsă. Neculeascu a a supervizat, în perioada 18.08.2015- 27.11.2015, „CĂILE DE ATAC ÎN PROCESUL CIVIL – Privire comparativă între codul de procedură civilă de la 1865 și codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15.02.2013”. Autorul, fostul preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşioiu, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Lucrarea a apărut la aceeaşi Bibliotheca Târgovişte. Miloşioiu se află în Penitenciarul Ploieşti.
Astăzi, DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberările. La ASE Bucureşti 17 profesori, dintre care doi decani, vor fi cercetaţi de Comisia de etică după ce şi-au dat girul pe cărţile deţinuţilor.
– Domnul conf. dr. ing. Marcel Ionel a coordonat lucrarea scrisa de catre Olteanu Alexandru care i-a fost student . Olteanu Alexandru este absolvent al Facultatii de Inginerie Electrica – Valahia,
– Una din activitatile de baza ale cadrelor universitare este si coordonarea lucrarilor scrise de studentii lor.
– Domnul conf. dr. ing. nu a solicitat iar familia nu i-a oferit bani, foloase materiale sau servicii pentru coordonarea lucrarii.
– Lucrarea a fost elaborata cu respectarea prevederilor legale si cu aprobarile necesare din partea penitenciarului.
Neculaiesu si Milosoiu, doi infractori, puscariasi de rand, primul pentru trafic de copii, al doilea pentru trafic de influienta, ce pretentii sa avem de la acesti nenorociti care zeci de ani, s-au jucat cu libertatea noastra?!
să-i spunem solidaritate de haită?
QED: despre moralitatea intelectualului și cît respect să-i acorzi 🙁