La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, se găsește un strat însemnat de zăpadă recentă ce atinge pe alocuri 100-150 cm. Acest strat este deosebit de instabil, având grosimi considerabile, rezistență scăzută și coeziune slabă cu stratul vechi consolidat peste care s-a depus. În zonele adăpostite acumulările sunt mai consistente, depășind câțiva metri, iar în zonele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Având în vedere stratul foarte consistent de zăpadă instabilă, există riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, depășind pe alocuri 60-80 cm, depus peste stratul vechi, consolidat. În zonele adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă. Stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, anunță ANM.
Salvamont Salvaspeo Dâmbovița anunță că mare parte din traseele montane sunt închise din cauza pericolului de avalanșă. Este vorba despre: