Gândul de luni: “N-aveți, mă pistol?” Nu, n-au!

Citesc și aud frecvent întrebarea de mai sus.
Și inevitabilele recomandări și sfaturi ale “razboinicilor de tastatură” pricepuți în tactici de intervenție, armament și strategii, cu doctorate in jocuri video.
Polițiștii au un pistol, trecut în fișa de magazie.
Mai bine zis ” pistolet”, pentru asta este catalogarea exactă a armei de foc Md. 1974-CARPAȚI cal. 7,65x17mm semiautomat, aflată încă în dotarea a 90% dintre polițiștii români.
Pistoletul Md. 1974-CARPAȚI, este o armă apărută din dorința autorităților comuniste de a folosi armament și muniție fabricate în România, de a renunța la vechiul, dar puternicul Tokarev TT-Md. 1933 7,62×25 singleaction , un pistol sovietic, aflat în dotarea M.I.
Carpațiul, este o copie după un pistolet german, Walther PPK, fabricat în calibrul 9mm si 7,65×17 Browning, semiautomat, apărut și folosit în Germania în 1930, ce avea spre deosebire de TT-ul sovietic dublă acțiune, adica era mai rapid în executarea tragerii și un sistem de siguranță mai bun, pe lângă greutatea și marimea redusă aproape la jumatate.
Dar, acest lucru, a venit la pachet și cu o putere de stopare redusă datorită greutății și vitezei mici a proiectilului, acesta nereușind sa disipeze în țintă energia loviturii.
Conducerea comunistă, a considerat că este îndeajuns din punct de vedere operativ în acea perioadă, dar a păstrat în paralel și TT-ul și alte pistoale sovietice, precum Makarov 9×18 mm, sau Stecikin 9×18 mm, mai puternice ca efect la țintă si distanță de tragere.
“Carpați” și-a îndeplinit rolul de “armă de miliție” destul de bine, dar dupa Revoluția din 1989 a fost depășit de armele apărute pe piața neagra a infractorilor, ajungandu-se astfel la paradoxul anilor 90 când polițiștii foloseau ame mai slabe în schimburi de focuri cu infractorii, unii fiind raniti grav (vezi cazul Fane Spoitoru, politist cu mâna retezată) sau si-au pierdut viața (vezi cazul Sașa Disici de la Timișoara, mort in schimbul de focuri cu un infractor cu armament mai bun).
Anii 2000 au venit cu creștere a puterii de foc a infractorului, prin accesul la armament modern adus din Europa, spre deosebire de polițiști care au ramas tot cu pistoalele Carpați, cu mici exceptii în anumite structuri unde sunt câteva Makarov și Glock, calibru 9 mm.
“N-aveți mă pistol?”
NU! N-AU!
Si datorită celor de mai sus, dar mai ales unei idei induse in mintea politistului, că arma ce o are la el “nu trebuie scoasă” pentru că apoi “dai cu subsemnatul”, riști să fi dat afară sau mai rau, să fi închis!
La asta se adaugă și reglementarea uzului de armă , învechit și perimat, făcut în principal pentru postul de santinelă, nu pentru dinamica străzii.
Nu mai adaug lipsa antrenamentului prin RARELE trageri în poligon, rezultand o slabă pregatire in uzul armei în general, nu doar sub stres.
Noile pistoale achiziționate, Beretta PX 4, cal. 9×19 mm, sunt pistoale moderne, puternice, net superioare “prăștiilor Carpați”, dar în ciuda declarațiilor sforăitoare și ședințelor foto, zac in magaziile de armament ale Inspectoratelor, din cauza unor proceduri greoaie, tipice sistemului funcționăresc român.
Chiar dacă, după cele întâmplate noaptea trecută la Văcărești , vor ajunge la operativii aflati în teren, fără schimbarea uzului de armă și ședințe intensive de tragere, polițiștii tot nu vor avea pistoale, decat ca echipament bifat intr-o fișă de magazie.
Asa că… “N-aveți mă pistoale?”.
NU, NU AU!

CRISTIN PETRE

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro