Astăzi, 21 iunie a.c. va fi cea mai lungă zi din an. Astfel, Solstițiul acesta marchează oficial trecerea la anotimpul de vară și din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.
Care orice fenomen care vizează raportul dintre pământ și soare, și în cazul solstițiului există o serie de tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment. Fiind ziua în care soarele stă cel mai mult pe cer, se crede că aceasta ar fi ziua perfectă pentru a face schimbări.
De solstițiul de vară românii leagă sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. În unele zone, sărbătoarea Sânzienelor se mai numește și „Cap de vară”. Aceste spirite ale câmpiilor, aceste femei care dansează printre flori și buruieni în noaptea de Sânziene, se spune, în tradiția populară, că prin dansul lor dau plantelor proprietățile medicinale.
Fetele nemăritate își pot pune flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa alesul, iar cele măritate și le pot pune în jurul mijlocului pentru a nu avea dureri pe timpul anului. Se zice că femeile își pun flori de sânziene în păr sau în sân pentru a atrage mai ușor atenția asupra frumuseții lor.
În popor, se spune că soarele stă mai mult pe cer la amiază pentru că se prinde și el în dansul sânzienelor sau al drăgaicelor.