kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

În urmă cu 171 de ani, la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din București , compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu atacă la baionetă și cucerește artileria trupelor otomane conduse Kerim Pasa, tunuri pe care le întoarce împotriva dușmanului.
Lupta durează toată dupămiaza, pompierii fiind păcaliți de un armistitiu încălcat de trupele otomane și coplesiti.
Sacrificiul și vitejia celor ce luptă cu focul a devenit legendară, dovedind că pot lupta și cu arma in mână.

Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuţi atunci la datorie, în semn de omagiu faţă de jertfa ostaşilor pompieri, a fost ridicat şi dezvelit la 13 septembrie 1901, Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule: LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR.

Primul Parlament al României, acordă în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă și prima medalie românească – PRO VIRTUTE MILITARI, apreciind astfel sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul și patriotismul pompierilor militari. Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat înca din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La trei decenii după acea confruntare, pompierii-artilerişti îşi demonstrau din nou virtuţile ostăşeşti, contribuind la trecerea Dunării de către armata română şi desfăşurarea, cu succes, a Războiului pentru Câştigarea Independenţei de Stat a României. Cu acelaşi devotament şi spirit de sacrificiu, pompierii militari au acţionat şi pe timpul celor două războaie mondiale, pentru apărarea localităţilor şi a populaţiei, prin stingerea incendiilor provocate de bombardamente – unele dintre ele devastatoare, cum au fost cele din august 1943 din Valea Prahovei şi aprilie-august 1944 la Bucureşti sau alte zone ale ţării.

In anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România si dupa 1989, prin legea 121/1996, lege privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, dar și prin Hotărârea Guvernului 1490/2004, pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Din decembrie 2004, în România funcţioneaza un nou mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu standardele impuse de integrarea în structurile NATO şi ale Uniunii Europene: a fost organizat şi funcţionează Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. S-au creat cadrul legal şi mecanismele menite să asigure în mod unitar şi integrat apararea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi a mediului împotriva efectelor negative ale incendiilor, inundaţiilor, accidentelor şi altor tipuri de calamităţi, pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă.

La nivelul judetului nostru, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I”al judeţului Dâmboviţa,organizează activităţi dedicate acestei zile, astfel:
în ziua – 13 septembrie 2019
– în intervalul orar 10:00 – 14:00, în toate subunităţile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa (Detaşamentul Târgovişte, Garda Voineşti, Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina), va fi organizată „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”, prilej cu care, îi invităm pe cetăţenii dâmboviţeni să viziteze aceste subunităţi, unde vor vedea tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.
– în intervalul orar 10:00 – 11:30, la sediul inspectoratului va avea loc ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Pompierilor din România:
• primirea raportului de către prefectul județului;
• serviciul religios;
• alocuţiuni ale oficialităţilor şi ale inspectorului şef;
• avansarea în gradul următor a cadrelor militare care s-au evidențiat în activitatea desfășurată;
• acordarea de diplome unor cadre care au obținut rezultate foarte bune;
• premierea cercurilor de elevi „Prietenii Pompierilor” și „Cu viaţa mea apăr viaţa”;
• premierea Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență;
• defilarea pompierilor militari dâmbovițeni;
• vizitarea expoziției cu tehnică de intervenție;
• exercițiu demonstrativ de stingere.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media