Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Ȋn această noapte, dispar toate bannerele electorale!

Începând cu miezul nopţii, când începe oficial campania electorală pentru alegerile locale, toate corturile şi bannerele aflate în prezent pe domeniul public trebuie să dispară, în campanie fiind interzise, de asemenea, folosirea de baloane, brichete, găleţi, şepci, steaguri, dar şi publicitate pe autoturisme, sancţiunile ajungând până la 50.000 de lei.

Art. 65. –L115/2015

Alin.(1)In campania electorala, candidatii, partidele politice/aliantele care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.

Alin.(2) In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare, pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere.

Art. 79. – L115/2015

Alin.(2) Primarii sunt obligati sa monteze panouri pentru afisajul electoral in fiecare subdiviziune a unitatii administrativ-teritoriale.

Alin.(6) In alte locuri decat cele stabilite conform alin. (1), afisajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, dupa caz, al detinatorilor.

Alin.(7) Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice, astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Alin.(8) Primarul, cu sprijinul politiei locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, in localitatile unde politia locala nu este constituita, este obligat sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate

Alin.(4.) (..) Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianta politica care participa la alegeri ori fiecare candidat independent poate aplica un singur afis electoral.

Contraventii

Art. 108. – L115/2015

Litera (i) nerespectarea prevederilor art. 81 alin. (3) privind indepartarea materialelor de propaganda electorala din si de pe cladirea sediului sectiei de votare;

Litera (j) distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala;

Litera (k) afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise potrivit prevederilor legale;

Capitolul V: L334/2006

MATERIALELE DE PROPAGANDA ELECTORALA

Art.26

Alin (1) Este considerat material de propaganda electorala orice material scris, audio, sau video, care indeplineste urmatoarele conditii:

 1. a) Se refera in mod direct la un candidat sau partid politic care participa la alegeri, clar identificat;
 2. b) Este utilizat in perioada 6 mai- 4 iulie 2016, ora 07.00;
 3. c) Are obiectiv electoral si se adreseaza publicului larg
 4. d) Depaseste limitele activitatii jurnalistece de informare publica.

Alin. (2) In Campania electorala pot fi utilizate numai urmatoarele tipuri de material de propaganda electorala:

 1. a) Afise electorale cu dimensiuni de cel mult 500mm o latura si 350 mm cealalta latura; Afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj stabilite prin dispozitia primarului;
 2. b) Materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass media audiovizuala;
 3. c) Publicitate in presa scrisa;
 4. d) Material de propaganda electorala online;
 5. e) Brosura, pliante si alte material tiparite de aceeasi categorie;

Alin. (3) Prin material tiparite din aceeasi categorie cu brosurile si pliantele se intelege materialele tiparite pe suport hartie, precum calendare, fluturasi, flyere, etc.

Alin. (4) Urmatoarele tipuri de actiuni si material de propaganda electorala nu mai sunt premise de prevederile legale in vigoare in timpul campaniei electorale:

 1. a) Vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie;
 2. b) Vehiculele care difuzeaza materiale audio in mers sau stationar;
 3. c) Spectacole, serbari, focuri de artificii, etc;
 4. d) Bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare directionale, structure de publicitate auto-portante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare special, publicitate luminoasa, publicitate pe vehicule.

Alin. (5) Competitorii electorali au obligatia de a imprima pe toate materialele de propaganda electorala, in mod vizibil, urmatoarele date:

 1. a) Denumirea competitorului politic care le-a comandat;
 2. b) Denumirea operatorului economic care le-a realizat;
 3. c) Codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorala Permanenta la desemnarea mandatarului financiar;
 4. d) Tirajul, unde este cazul;

Alin. (6) In cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, comandate de competitorii electorali, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii:

 1. a) Denumirea Instututiei care a realizat sondajul;
 2. b) Data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
 3. c) Dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare;
 4. d) Cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.

Art. 27

1)Producerea si difuzarea de materiale de propaganda electorala in alte conditii decat cele prevazute de legea nr. 334/2006, republicata, este interzisa.

2) Competitorii electorali nu pot produce material de propaganda electorala in regie proprie.

3) In Campania electorala, competitorilor electorali le sunt interzise achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, in mod direct sau indirect, a pixurilor, a canilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a sepcilor, a caciulilor, a fularelor, a sacoselor, a pungilor, a umbrelelor, a galetilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigarilor, si a produse asemenea.

4) Mijloacele folosite in Campania electorala nu pot constraveni legii.

5) Organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor este interzisa conform legii.

Se admite afisarea unui singur banner la sediul Organizatiei locale.

Campania electorală începe oficial vineri, 6 mai, la ora 00.00, şi va dura 30 de zile, iar în 5 iunie vor avea loc alegerile locale.

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media