Sempai Viorel Staicu formează luptători de elită pentru ring şi pentru viaţa de zi cu zi (foto)

Am scris recent despre Constantin Rădoi, triplu campion naţional la arte marţiale, un tânăr sportiv modest, responsabil şi pasionat de ceea ce face. Cuvintele lui despre instructorul Viorel Staicu m-au determinat să-l cunosc. „Antrenorul meu a fost pentru mine un model. Mi-am dorit să fiu şi eu un model pentru alţii şi am început să fiu pentru copiii din cartier. Pentru mine antrenorul este Geppetto. El mi-a schimbat viaţa”, mărturisea Constantin. Într-adevăr, după o discuţie care a durat în jur de două ore, mi-am dat seama că sportivul care este format de Viorel Staicu a însuşit de la el valori şi cunoştinţe. „Nu pot să intervin, să modific individul. Eu dezvolt şi completez ce calităţi are el. Eu transmit ce am învăţat eu, nu ce au învăţat alţii. Pun la dispoziţe din cunoştinţele mele celor care doresc. Vrei sport, te îndrum spre sport, dacă şi poţi. Vrei arte marţiale tradiţionale, asta faci, antrenamente pentru dezvoltare”, spune instructorul, preşedinte al Clubului Sportiv Ager Târgovişte, cel ce are o influenţă benefică asupra elevilor săi.

Vorbeşte elevilor săi pe limba lor

A făcut judo, a încercat fotbal, atletism, box, culturism, carturi, apoi arte marţiale. A studiat şi practicat mai multe stiluri până a ajuns la Sei Budokai. Parcursul acesta l-a ajutat să se impună uşor în competiţii, chiar şi fără antrenor, surprinzând de mai multe ori lumea sportivă. Însă nu mi-am propus să scriu despre performanţele ca sportiv ale lui Viorel Staicu, multiplu medaliat la competiţiile naţionale şi nici despre performanţele elevilor săi de la club, care îi calcă pe urme. Dincolo de rezultatele obţinute, sunt oamenii şi mult mai important este ceea ce reprezintă ei. Astfel că am mai stat de vorbă cu câteva persoane, în aşa fel încât prin cuvintele lor să-l cunoaştem mai bine pe Viorel Staicu, datorită căruia numele Târgoviştei ajunge peste tot în ţară şi chiar în afara ei. „Am mai fost şi prin alte săli. Niciunul dintre antrenori nu avea pregătirea lui Viorel Staicu. Îmi place că se implică în predare. Poţi învăţa foarte uşor şi foarte repede. În plus ne oferă sfaturi legate de viaţa de zi cu zi. Are o modalitate de abordare foarte apropiată, de la om la om, nu de la profesor la elev. Aşa am simţit eu”, mărturiseşte Manuel Remi Sultana, în vârstă de 30 ani. Viorel Staicu explică: „Toţi învăţăm alfabetul de la A la Z la şcoală. Seamănă scrisul meu cu al tău? Înţeleg ce scii tu, înţelegi ce scriu eu? Aşa şi lupta. Eu nu te fac pe tine luptător ca mine, te fac luptător, dar ca tine. Eu vorbesc cu omul pe limba lui, nu pe a mea, ca să poată să înţeleagă.”. Antrenorul lucrează atât cu fizicul, cât mai ales cu psihicul elevilor. „Nu există nu se poate. Există ce-ţi doreşti şi ce faci pentru ceea ce-ţi doreşti. Dacă nu face mentalul toată treaba, fizicul cedează”, punctează instructorul.

„L-aş descrie în două cuvinte: sincer şi corect”

Stilul Sei Budokai este mai puţin cunoscut, Ager Târgovişte fiind singurul club sportiv din Dâmboviţa unde se practică. El presupune atât luptă în picioare, cât şi luptă la sol şi poate fi practicat ca sport de performanţă, pentru autoapărare sau doar pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice. Dar nu stilul, ci omul atrage mai mult la clubul din cadrul complexului Pavcom. „Este un stil bun, complet, dar am rămas pentru că mi-a plăcut omul, caracterul lui. L-aş descrie în două cuvinte: sincer şi corect”, spune Valentin Bălăşoiu, de 30 de ani, care vine la sala lui Viorel Staicu de zece ani. El nu s-a gândit vreodată să facă performanţă, sportul aducându-i victorii mult mai importante în viaţa de zi cu zi. „Când lipsesc mai mult de la sală, urc scările şi simt respiraţia grea. Ăsta este testul că trebuie să reiau antrenamentele, pentru sănătatea şi condiţia mea fizică”, a adăugat el.

În încercarea de a-l înfăţişa cât mai bine, am vorbit cu încă un elev de-al său. „În sală este instructorul meu, iar pe stradă e tata. Sunt mândru de el, a muncit mult şi îi întăreşte şi pe ceilalţi. Ne ajută foarte mult. Este nebun din punctul de vedere al oamenilor care se cred normali şi care au o viaţă sedentară. Dar are foarte multe calităţi”, este părerea lui Viorel Staicu junior, fiul instructorului, cel care i-a moştenit pasiunea şi talentul în arte marţiale. „De la vârsta de trei ani a luat contact cu sportul. A intrat în sânge, cum e oxigenul. Cel mai greu îmi e să iau o pauză. Nici în vacanţe nu pot să stau”, mărturiseşte tânărul de aproape 20 de ani.

 

„Asta este prima calitate a unui mare maestru, faptul că nu se crede maestru”

Viorel Staicu este apreciat şi de colegii de breaslă. Un alt sportiv, Vasile Lupaşc, multiplu campion mondial la arte marţiale şi antrenor târgoviştean, ne vorbeşte despre el. „Viorel Staicu a ajuns departe în arte marţiale şi merge clar şi mai departe, în primul rând datorită seriozităţii şi ceea ce este cel mai important, a lipsei de ifose şi sclifoseală. Între mine şi el, care-mi este amic, nu au existat niciodată discuţii despre cât câştigă fiecare, la ce competiţii am fost, ce medalii am obţinut sau ce elevi avem. Pentru mine asta este prima calitate a unui mare maestru, faptul că nu se crede maestru. Fiecare întâlnire cu el este absolut o încântare, pentru că nu aud laude de sine. Are mare potenţial şi ca organizator şi sper să realizeze ce şi-a propus, pentru că o să beneficiem cu toţii în Târgovişte”, a declarat Vasile Lupaşc. Acesta a realizat un film documentar despre Dâmboviţa, în care apare şi Viorel Staicu. Despre această experienţă a adăugat: „A stat prima oară în faţa camerei şi a jucat exemplar. Este o altă calitate ce derivă din practica artelor marţiale, aceea de a înţelege orice meserie şi a o practica bine.”

Cuvintele celor cu care am stat de vorba au creionat o imagine mai clară decât aş fi putut eu descrie despre cel care este Viorel Staicu şi cu siguranţa mai nuanţată decât o arată palmaresul sportivului, care se impune totuşi a fi amintit:

 • 2 DAN Sei Budokai – centură neagră
 • 1 Kyu Shorin Ryu
 • 1 Kyu Goju Ryu – centură maro
 • 3 Kyu Kyokushinkai – centură verde
 • Campion naţional în anul 1992 în goju ryu;
 • Campion naţional în anul 2000 la kick box;
 • De 4 ori campion naţional în Sei Budokai (2000 – 2004):
  – 12 meciuri câştigate, nici unul pierdut
  – 7 meciuri termiante înainte de limită prin ştrangulări şi luxări;
 • Medaliat la mai multe competiţii de judo, shorin ryu, goju ryu, kick box, thai box, brazilian jiu jitsu, MMA

Citeşte în continuare Gazeta Dâmboviţei! Vei afla ce planuri are Viorel Staicu pentru Târgovişte şi care este secretul reuşitei luptătorilor formaţi de el.

  


Regata Valeriana
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gurmand + Raiman

#Citeste si:


Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro