Ieri, 11 mai, a avut loc la Târgovişte un nou antrenament cu sensei Jamal Measara, mare maestru în arte marţiale. De această dată el a prezentat practicantilor de arte marţiale mai avansaţi câteva tehnici de luptă folosind băţul – denumit bo. “Mie de mic mi-au plăcut şi armele şi consider că orice practicant de arte merţiale ar trebui să facă şi arme. Te plictiseşti altfel. De aceea foarte mulţi s-au lăsat. După cum a zis şi maestrul, toată viaţa faci acelaşi lucru, să lucrezi cu mâinile şi picioarele. Dar cu armele mai schimbi. Vreau să aprofundez studiul pentru că am în vară examen de centură neagră. De aceea am şi venit la acest antrenament. În plus am învăţat foarte multe, de la stil nou, la denumiri, care mi se pare a fi un avantaj să le ştiu în japoneză”, ne-a împărtăşit din experienţa sa Viorel-Gabriel Staicu, tânăr instructor la C.S. Ager Târgovişte.
Kobudo este o artă marțială tradițională japoneză, dezvoltată pe insula Okinawa, patria artelor marţiale, unde împăratul Japoniei a interzis utilizarea armelor, în urma unui război. Pentru a fi pregătiţi de o altă posibilă confruntare, cei din Okinawa au transformat simple unelte în arme şi au dezvoltat tehnici de luptă cu acestea, printre care şi băţul.
Sensei Jamal Measara a venit la Târgovişte pentru a încuraja dezvoltarea stilului Shorin Ryu Seibukan Karate, promovat de târgovişteanul Cătălin Mihai, la Clubul Sportiv Budokai Okinawa. Acesta a primit un certificat de recunoaştere ca reprezentant în România al acestui stil. “Încerc să dezvolt Seibukan în România. Eu practic de vreo 12 ani, în urma unui stagiu de pregătire cu Jamal Measara. Este un stil vechi de arte marţale în Okinawa şi trebuie să onorez certificatul primit. În ceea ce priveşte lupta cu armele, eu sunt rezervat, dar am fost impresionat de aceea ce am văzut. Voi pleca în Germania pentru stagii de pregătire în kobudo şi în karate, organizate de sensei Jamal Measara, pentru a evolua”, a declarat sensei Cătălin Mihai.