Începând din acest an, România are o zi naţională dedicată adopţiei. Prin Legea nr. 21/2014, ziua de 2 iunie a fost instituită ca „Ziua Naţională pentru Adopţie”.
Această zi trebuie să vizeze celebrarea venirii copiilor în familii prin adopţie indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate.
Dacă tot am amintit de această zi, trebuie să menționăm că în județul Dâmbovița, în anul 2012 s-au realizat 42 încuviințări adopție, în anul 2013 au fost 21 încuviințări adopție, iar de la începutul anului 2014 au fost atestate 12 familii potențial adoptive, s-au realizat 15 deschideri procedură adopție și 15 încuviințări adopție, din care 4 adopții internaționale.
În momentul în care un copil ajunge să fie adoptat de o familie, urmează o perioadă de monitorizare de doi ani. În acest timp copiii sunt verificaţi, se oferă sprijin şi consultanţă, astfel încât întregul proces de adopţie să se încheie cu succes.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială. Adopţia reprezintă avantajul de a oferi o familie permanentă copilului pentru care nu poate fi găsit un mediu corespunzător în familia sa de origine şi pentru care o astfel de alternativă răspunde nevoilor identificate în urma procesului de evaluare realizat de către profesioniştii din domeniu.
La mulți ani tuturor celor care au fost adoptați, așteaptă să fie adoptați, celor ce au adoptat sau adoptă.
Director general,
ing. Cristiana Bucur