Reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dâmboviţa (DPCEP) au efectuat în ultimele luni ale anului trecut mai multe deplasări cu camera mobilă în judeţ prin care au pus în legalitate sute de persoane în cadrul celor 37 de acţiuni efectuate.
Dintre acestea, 29 au fost realizate doar la sfârşitul anului trecut, pentru 986 de persoane fără acte. Aceştia spun că aşteaptă în continuare cereri din partea primăriilor, pentru deplasări cu camera mobilă, în care să fie puşi în legalitate cu actele de identitate dâmboviţenii care au probleme în acest sens.
“Mâine o să avem o acţiune la Finta şi săptămâna în februarie o să avem iar două acţiuni şi aşteptăm să ne comunice cei de la primării dacă vor să mai desfăşurăm acţiuni cu camera mobilă. Avem trei comune care doresc acest lucru acum: Finta, Băleni şi Cornăţelu. La Băleni am organizat două pentru că acolo am verificat şi sunt aproape 300 de persoane care au acte expirate în afară de cei care au acte trebuie să schimbe actele de identitate datorită schimbării numelui străzilor şi acordării a noi numere de casă”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Florin Gilia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dâmboviţa.
Acesta spune că, în funcţie de solicitări, programările se vor face de comun acord cu primăriile, astfel încât să existe un răgaz pentru ambele părţi în ceea ce priveşte timpul necesar ca persoanele respective să îşi strângă documentaţia necesară. “Se comunică lista de documente care trebuie prezentate pe categorii de situaţii. Noi le-am trimis adrese la sfârşitul lunii decembrie, însă disponibilitatea primăriilor este limitată, pentru că nu au oameni pe stradă să plece pe stradă, să contacteze“. În plus, reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor spun că persoanele care nu au actele la zi nu pot fi constrânse să intre în legalitate decât prin intermediul amenzilor, dar, în condiţiile în care aceştia se plâng de faptul că nu au nici bani de timbrul fiscal, lucrurile sunt destul de grele. Amenzile pot varia de la 25 de lei, până la 80 de lei, dacă actele sunt pierdute, expirate sau distruse.
Anul trecut, DPCEP Dâmboviţa înregistra peste 16.000 de persoane fără acte de identitate valabile, fiind expirate în cazul unor persoane majore, sau neeliberate în cazul unor minori ce au împlinit 14 ani. Fără act de identitate figurau şi peste 3.000 minori care aveau împlinită vârsta de 14 ani.