Veteranul care a învins moartea luptă şi pentru viaţa altora! Ajută şi tu la finalizarea Centrului de Recuperare de la Târgovişte

  • Marius Apostol nu este numai un veteran! Este o legendă printre militarii care au fost în teatre de operaţiuni. Apostol ar fi trebuit să moară, dar mai avea ceva de făcut pe pământ. A supravieţuit şi, cu sprijin, va realiza, la Târgovişte, Centrul de Recuperare, Refacere şi Reabilitare al Veteranilor şi Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, singurul de acest fel din sud-estul Europei: „Cred că m-a iubit Dumnezeu prea mult. Cred că asta e lucrarea, lucrarea lui Dumnezeu a fost să mă zbat să fac acest centru”

L-am întâlnit pe Marius Apostol într-o sâmbătă de aprilie. Se muncea în prima acţiune de voluntariat de la Mănăstirea Dealu pentru igienizarea spaţiilor exterioare şi realizarea unui gard. “Pe RoboCop îl căutaţi” , a întrebat unul dintre voluntari. Nu am ştiut ce să răspundem, am zis ceva de “domnul Apostol”. “O să îl găsiţi. E peste tot!

Îl vedeţi pe el (şi ne arată spre unul dintre voluntari) I-a explodat o bombă în faţă, dar a venit să ne ajute” cam aşa a început discuţia cu “RoboCop” cel adevărat. Nu de el, ci despre ceilalţi, despre centru, despre recuperarea veteranilor, dar şi a civililor.  Ne-a vorbit de proiect atât de convingător, încât am început să credem că este uşor. De fapt, este cel mai complex proiect legat de recuperare medicală realizat până acum în România de o asociaţie profesională. Şi care are nevoie de sprjin financiar şi uman de la toţi cei care pot da o mână de ajutor, de la sponsori, la parteneri în proiect, de la militari, la  oameni simpli.

Plutonierul adj. Marius Apostol este o legendă printre militarii care au fost în teatre de operaţiuni. A participat la şase misiuni în Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan. Pe Autostrada A1 din Afganistan, viaţa i s-a schimbat pentru totdeauna. A sărit în aer într-o maşină blindată, pe 1 mai 2011. Într-un spital din Germania, viaţa sa a fost salvată. La fel ca alţi veterani răniţi, chiar dacă nu o spune, ştie că în România nu ar fi avut atâta şansă. Poate tocmai de aceea, mergând încet şi aplecându-se greu, va lupta pas cu pas pentru ridicarea acestui Centru, indiferent de cât de grei îi sunt paşii şi cât de dureroase aplecările.

MARIUS APOSTOL: “După câteva ore de comă şi un vals cu moartea, am revenit la viaţă. Dar la ce fel de viaţă puteai să te aştepţi când nimic din trecutul sau din jurul tău nu mai recunoşteai şi când te aflai la un pas de imobilizare pe viaţă?
Abia ce a trecut autobuzul cu copii şi top cover-ul apucă să mai spună doar atât: Avem fir! Primul impuls a fost să iasă. Locotenentul tocmai deschisese uşa. Îl vede cu coada ochiului şi îi spune: Băgaţi capul la cutie! Pune mâna pe vesta lui, îl trage în interior şi trage cu stânga de volan. Talibanii declanşează dispozitivul. Autovehiculul blindat este aruncat în aer…
 Nu a murit nimeni, slavă Domnului!
 Este singurul lucru pentru care i-am mulţumit de fiecare dată lui Dumnezeu, că nici unul dintre noi nu a murit, că nu a murit nici un coleg care era cu mine. Autobuzul cu copii a trecut. Toţi au fost teferi. Am fost cel mai grav rănit. Am politraumatism toraco-vertebral. Coloana a fost ruptă în două locuri. Mi-a fost spulberat calcaneul şi a fost reconstruit, tibia, piciorul stâng, mai am căteva vertebre pe partea stângă. Am o plasă în stomac şi fractură deschisă la cap. Nu mai am splină şi, din colon, au mai rămas doar 9 cm, etc .

Militarii s-au întors la Mănăstirea Dealu

 Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când aici a fiinţat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat regale Mihai I de România. În 2013, Mirela Ivaşcu şi asociaţia Valleriana au început aici un proiect civil de transformare a clădirilor într-un spital privat. După bani grei investiţi în reabilitarea clădirii, proiectul a întâmpinat anumite dificultaţi financiare, aşa că Ivaşcu a căutat soluţii pentru a nu se pierde ceea ce s-a lucrat. Iar acestea au venit sub forma Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” (AMVVD). Asociația Valleriana a cedat clădirea, cu titlu gratuit, către AMVVD care a anunţat că pe 11 noiembrie primul corp de clădire va fi funcţional.

Acum este nevoie de sprijin financiar şi uman. Cei care vor să ajute pot dona 2 euro, prin telefon la numărul de telefon 8833, pot direcţiona 2% din venit către asociaţie sau pot depune bani în conturile  AMVVD deschise la Banca Română de Dezvoltare: 

RO55BRDE410SV50716134100/RON  sau RO51BRDE410SV50716214100/EUR. 

Cei care pot da o mână de ajutor voluntar pentru lucrări sau donaţii constând în alte materiale necesare centrului pot suna la numerele de telefon: 

  •  0723340580 –  Dinu Tiberiu, administrator AMVVD
  • 0722691743 – Aldea Gheorghiță, președinte sucursala AMVVD Târgoviște

Iată doar câteva exemple de veterani, dar şi civili, care au pus deja umărul! Cu toţii le putem urma exemplul!

Caporalul Catalin-Cristian Olteanu, aflat în misiune în Provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) care i-a explodat în faţă.

 

Militarul veteran Ionuț Butoi, campion la tir la Jocurile Paralimpice de la Toronto, țintuit în scaun cu rotile după ce a fost grav rănit în Afganistan, în anul 2008.

 

Veteranul Valentin Ispas (dreapta) a rămas fără o mână, în timp ce era în misiune în Somalia.

 

Un grup de studenţi ai Universităţii Valahia, Facultate de Ştiinţe Umaniste, Departamenul de Istorie (anul II şi III),  dar şi un fost student al facultăţii, au participat la  acţiunile de voluntariat organizate la Centrul de la Dealu. Studenţii sunt coordonaţi de conf.univ.dr.habil. Iulian Oncescu. La acţiunea a luat parte şi profesor doctor Cornel Mărculescu, Școala Gimnazială Dora Dalles Bucşani, şi colaborator al publicaţiei noastre, un iubitor al istoriei județului nostru cu importante studii si articole în acest sens. 


Valeriana heidelbergcement
Iohanis
Paleologu
Paleologu

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro