Nu mulți știu, încă ziua de 20 februarie marchează, conform decizie Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua Mondială a Justiției Sociale. Anual, atât ONU, cât și instituția Avocatului Poporului se străduiesc să atragă atenția oamenilor cu privire la problemele cu care se confruntă societatea, la nivel local și mondial.
Conform normelor ONU, la întocmirea unei legi sau a oricărei reguli sociale trebuie să se afle respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, inclusiv integritatea umană. Însă statisticile nu sunt tocmai fericite.
La începutul acestei luni, Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, declara că în România, la acest moment, ar fi aproximativ 2 milioane de cetățeni care lucrează „la negru” asta înseamnă și că drepturile sale în calitate de angajat nu pot fi garantate de stat.
Conform Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în martie 2023, sistemul social din România înregistra aproximativ 166 000 de asistați social.
De asemenea, mii de copii sunt abandonați încă de la naștere și ajung în sistemele de protecție socială. Din fericire, în anul 2023, aproape 1 000 de copii și-au găsit și o familie conform datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Multe astfel de teme atrag atenția experților ONU care încearcă să vină cu soluții fiabile pentru fiecare stat. E important măcar să conștientizăm importanța unor norme juste în societate, importanța egalității, integrării și reintegrării.
Urmăriți canalul Gazeta Dâmboviței pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D