Asociația „Târgoviște spre Europa” a organizat astăzi o conferință de presă pentru a anunța finalizarea proiectului ‘Rețea de centre de dezvoltare a resurselor umane în mediul rural din județul Dâmbovița”, proiect cofinanțat din Fondul Social European pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Este vorba de un proiect realizat pe Axa Prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, domeniul major de intervenție 5.2.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni și a avut ca scop dezvoltarea calității resurselor umane în zonele rurale din județ, scopul țintă fiind format din 211 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Partener în acest proiect a fost Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița.
În urma implementării acestui proiect, au fost formați, calificați și angajați 10 agenți de ocupare, prezenți astăzi la conferință, pentru a împărtăși din experiențele cu care s-au confruntat pe parcursul derulării proiectului în localitățile pentru care au fost responsabili. Este vorba despre 10 localități, în care au fost înființate și dotate 10 centre locale de dezvoltare a resurselor umane: Bucșani, Braniștea, Conțești, Dărmănești, Gura Ocniței, Iedera, I.L.Caragiale, Ocnița, Odobești, Valea Lungă.
Agenții au declarat că oamenii din localitățile implicate în proiect au fost deschiși la oportunitățile oferite, iar unii dintre ei au reușit să se și angajaze ulterior, unii în domeniile pentru care au fost calificați, iar alții chiar în alte sectoare.
Potrivit informațiilor oferite de Andi Dojană, directorul Asociației Târgoviște spre Europa, au fost selectați 707 beneficiari, consiliați profesional, o parte dintre aceștia fiind, ulterior, pregătiți cum să-și deschidă o afacere, iar unii reușind să și pună în practică ceea ce au învățat.
Acesta a declarat că zonele selectate pentru înființarea centrelor de dezvoltare a resurselor umane au fost selectate în funcție de potențialul de absorbție a forței de muncă, precum municipiul Moreni, unde există parcul industrial, dar și localități din zona orașului Titu.
Au fost întocmite 40 de planuri de afacere, iar 6 dintre ele au fost premiate. De asemenea, 325 de beneficiari au fost calificați în meserii precum, lucrător în structuri pentru construcții, lucrător în comerț, lucrător în cultura plantelor, sudor electric, coafor, manichiură pedichiură, operator mase plastice, instalator instalații tehnico-sanitare și gaze, dar și confecționer asamblor articole textile.
Alți 174 de beneficiari au fost formați în cadrul cursului operator introducere validare date.
Tot în cadrul proiectului a fost realizat și un studiu privind ocuparea persoanelor din mediul rural.