Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pâslaru, a fost prezent astăzi la Târgoviște, pentru a discuta cu reprezentanții autorităților și ai AJOFM Dâmbovița despre noile măsuri sociale active lansate în urmă cu o lună de Guvern.
Este vorba despre de prime pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă:
-prima de activare, menită să încurajeze ieșirea din pasivitate și semnarea unui contract de muncă, prin care cei care se angajează vor primi 500 de lei timp de trei luni
-prime de mobilitate
-prima prin care cei care vor face naveta la mai mult de 15 kilometri de casă, pentru a merge la serviciu, vor beneficia de 0,5 lei/kilometru, până la 55 de lei pe zi.
Ministrul a declarat că s-a schimbat abordarea potrivit căreia se mediatizează doar locurile de muncă la nivel de județ și acum abordarea este una națională, adică se încearcă sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru identificarea de oportunități și în afara localității.
Adică ne gândim, de exemplu, ca cineva care se află în zona Moreni sau undeva aproape de Prahova, să lucreze în parcurile industriale din Prahova. Ne uităm la localitățile care sunt cel mai afectate de sărăcie, de șomaj, unde densitatea de persoane cuvenit minim garantat și le oferim sprijin pentru a putea să se deplaseze.-Dragoș Pâslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
Ministrul a declarat că mulți își pun întrebarea dacă acest lucru nu va afecta zonele mai sărace în sensul depopulării lor, însă acesta spune că măsura va acționa în dublu sens adică ci care vor dori să investească în aceste zone sărace vor putea folosi primele de relocare pentru forța de muncă pe care o vor aduce acolo. În al doilea rând, ministrul a declarat că nimeni nu și-a mai pus această întrebare în cazul celor care au plecat la muncă în străinătate din zonele sărace.
Dragoș Pâslaru a precizat că de primele de mobilitate vor beneficia doar locuitorii din anumite zone ale țării, care îndeplinesc următoarele criterii: se află în zona localităților marginalizate, au șomajul de peste 10% și au peste 10% dintre locuitori beneficiari ai venitului minim garantat. Acestora li se adaugă două zone pilot: Valea Jiului și Roșia Montană.
Din județul nostru, vor beneficia de aceste prime locuitorii din Băleni, Cojasca, Cornățelu, Conțești, Costeștii din Vale, Crângurile, Dobra, I.L.Caragiale, Mănești, Potlogi, Vișinești, Ludești, Iedera, Moroieni.
Oricine investește în aceste comunități și își relocă personal calificat acolo beneficiază de prima de mobilitate. Oricine pleacă de acolo beneficiază de prima de relocare. Oricine vine din străinătate și se duce să lucreze într-una din aceste zone poate beneficia de această primă de relocare. Orice locuitor care are domiciliu și vrea să își găsească loc de muncă, ce implică naveta, beneficiază de sprijin. – Dragoș Pâslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
Ministrul a discutat și cu o parte dintre primarii acestor localități, la Prefectura Dâmbovița.
Se pare că în Planul Național de Mobilitate, în care au fost incluse aceste localități poate fi actualizat, prin Hotărâre de Guvern.
Și angajatorii care angajează persoane aflate în căutarea unui loc de muncă vor fi sprijiniți printr-o subvenție de până la 900 de lei pentru fiecare angajat pentru o perioadă de la 12, până la 18 luni. Este vorba despre persoane de peste 40 de ani și tineri, cu vârsta între 15-24 de ani.