Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte a găzduit astăzi lansarea proiectului de voluntariat internaţional „Running on pages” („Alergând pe pagini”), ce are ca scop reconectarea tinerilor la cartea tipărită şi promovarea cititului.
CNMCD este partener în acest proiect, alături de Asociaţia Culturala pentru Teatru (ACT) şi Origami din România (coordonatorul proiectului), Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Muzeul Național al Literaturii Române – București. La eveniment au participat elevii Grupului Școlar „Voievodul Mircea” şi ai Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte.
Aceștia au aflat de la o parte din echipa de proiect, formată din două voluntare, Mariana Squillaci din Italia și Eliise Selisaar din Estonia, și muzeograful Mihai Năstase mai multe informații despre ce presupune „Alergând pe pagini”.
Lansarea proiectului i-a avut ca invitați și pe inspectorul școlar Marian Curculescu, dar și pe directorul CNMCD, Ovidiu Cîrstina.
Alături de promovarea cititului, proiectul de voluntariat are ca obiective și concentrarea atenţiei comunităţii către o “educaţie a cititului” (mai ales că se observă o respingere a cititului din partea tinerilor), colectarea de cărți pentru copii cu mai puține oportunități și familiarizarea copiilor mici cu literele/alfabetul. Printre acțiunile ce vor fi organizate în cadrul acestui proiect se numără realizarea de mici filme, animaţii care să promoveze cititul şi folosirea bibliotecilor și competiţii între licee cu această temă cu sprijinul bibliotecilor şi al muzeelor de literatură. “Vrem să promovăm lectura și să reînnodăm legătura între tineri și cărți. De asemenea, am constatat că tinerii din spitale nu fac altceva decât să se uite la televizor și credem că ar fi util pentru ei să citească, dar pentru asta este nevoie ca ei să înceapă să vadă lectura cărților ca pe un lucru plăcut și pe cineva care să-i ajute să simtă acest lucru. Pentru a realiza acest lucru am început să realizăm activități de colectare cărților pentru copiii din spitale și din mediul rural. ”, spune Mariana Squillaci, din Italia, voluntar ACT în România din luna octombrie a anului trecut, căreia țara noastră i-a lăsat o impresie frumoasă. La fel și Târgoviștea.