kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Psiholog Bogdan Niculescu te scapă de îndoieli cu detectorul de minciuni. Vezi în ce situaţii!

Bogdan Niculescu este absolvent al facultăţilor de Relaţii Internaţionale, Drept şi Psihologie, cu master în Psihologie şi master în Poligraf. Este psiholog cu drept de liberă practică în specializările: „Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf”, „Psihologie aplicată în securitate naţională” şi „Psihologie clinică”. „Poligraful a venit ca o completare la toate studiile mele” spune tânărul psiholog, format de unul dintre cei mai buni experţi din ţară – comisar şef Csaba Kiss, şeful laboratorului poligraf de la Poliţia Capitalei.

Ce este poligraful şi cum funcţionează

Poligraful, denumit impropriu, dar în mod obișnuit, și detector de minciuni, este un dispozitiv care măsoară și înregistrează un număr de parametri fiziologici ai unui subiect uman, așa cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, respirația și conductivitatea pielii, în timp ce acestuia i se pun o serie de întrebări. 

Tehnica poligraf  şi metodele acestei tehnici s-au dezvoltat şi s-au perfecţionat în multe decenii, graţie numeroaselor studii făcute de specialişti, românii beneficiind de avantajele acestei inovaţii. „Aparatul nu poate fi păcălit. Are o fidelitate de peste 98% şi se bazează strict de funcţionarea fiziologică a organismului: sistemul nervos vegetativ, ramura simpatică şi ramura parasimpatică”, explică Bogdan Niculescu.

Testarea poligraf se face cu acceptul persoanei, chiar şi în cazurile în care judecătorul sau procurorul dispune de această metodă și urmează o procedură standard. “Testarea poligraf durează cel puţin o oră şi presupune trei etape. În etapa pretest se discută problemele, cauza, se discută întrebările. Se trece la testarea propriu-zisă, când persoana merge pe scaun, se pun senzorii, se fac teste. Testele propriu-zise durează 4-5 minute, cu mici pauze între ele și conțin un set de 10-11 întrebări. Apoi urmează etapa post-test, când se discută pe marginea rezultatelor obţinute”, detaliază psihologul, care subliniază şi rolul acestei testări în instanţă. „Examinarea poligraf este o expertiză de sine stătătoare, la fel cum este expertiza psihiatrică, grafologică, balistică sau orice altă expertiză. Problema recunoaşterii ca probă  în instanţă este o discutie pe care numai avocaţii o invocă, însă în mod cert rezultatele examinărilor poligraf ajută la formarea convingerii intime a persoanei care judecă.”

Din laboratoarele FBI, în cabinetele psihologilor

Poligraful a fost utilizat prima dată în spaţiul penal, în laboratoarele poliţiei. Acum însă aria de adresabilitate s-a lărgit foarte mult, testarea poligraf fiind folosită în cadrul firmelor, în probleme de fidelitate în cuplu și pentru a afla adevărul în orice situaţie în care se poate efectua această examinare.  Persoana care realizează o testare poligraf trebuie să fie absolvent de Psihologie, să aibă curs de formare profesională de minim doi ani în tehnica poligraf, la Asociaţia Română de Psihologie Judiciară, curs care să îi confere competenţe în tehnica poligraf şi să fie afiliat Colegiului Psihologilor din România. De asemenea Laboratorul poligraf trebuie să funcţioneze în cadrul unui Cabinet Individual de Psihologie, acreditat după normele legale stabilite de Colegiul Psihologilor din România.  „Există un cod de conduită şi pentru examinatori. Noi nu vrem decât să aflăm adevărul. Pe noi ne interesează doar cauza. Nu suntem de partea nimănui”, adaugă psihologul intervievat.

Instrument de recrutare și selecție a personalului

Examinarea poligraf poate fi făcută tuturor angajaţilor care au acces la: bani (vânzători, agenţi, casieri); mărfuri (gestionari, manipulanţi, şoferi); acte (contabili, persoane cu funcţie de decizie); persoane propuse pentru avansare; verificarea integrităţii profesionale a angajaţilor şi poate ajuta la prevenirea din timp a prejudiciilor financiare şi de imagine. „Am avut foarte multe cazuri de delapidări la firme din Bucureşti”, ne oferă un exemplu Bogdan Niculescu.

Testarea poligraf poate fi făcută anual sau semestrial pentru toţi angajaţii, în vederea verificării atât a activităţii lor din prezent, cât şi a activităţii lor din trecut (jocuri de noroc, consum de droguri, activităţi ilegale, probleme financiare grave, verificarea exactităţii datelor din CV). Însă poligraful nu este şi nu trebuie să fie folosit pentru a ameninţa angajaţii şi nici pentru a face presiuni asupra lor.

Există de asemenea foarte multe solicitări din partea soţiilor/soţilor care vor să testeze fidelitatea partenerilor și nu numai. “Examinarea poligraf are o adresabilitate foarte largă. Am avut solicitări şi din partea unor părinţi ai căror copii – elevi de liceu sau facultate – au fost acuzaţi că au furat la şcoală și aparatul le-a demonstrat nevinovăția.”

Cine nu are voie să facă testarea poligraf

Examinarea poligraf nu face rău fizic şi psihic, dar sunt categorii de persoane exceptate de la emoţia pe care o produce o asemenea testare sau persoane al căror organism a suferit modificări de natură să afecteze rezultatul. Aceste categoriile de persoane sunt:

– femeile însărcinate

– minorii sub 18 ani

– alcolicii cronici

– persoane cu afecţiuni psihice

– persoanele aflate sub tratament medical ce influenţează sistemul nervos central şi periferic şi care nu poate fi întrerupt

– Orice alte persoane despre care expertul/specialistul apreciază motivat că nu sunt apte pentru efectuarea examinării.

Pentru detalii și programări puteți vizita site-ul www.poligraf-psyforce.ro sau apela la psiholog Bogdan Niculescu, telefon 0723.203.402

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media