Am aflat, cu tristețe, de trecerea la cele veșnice a doamnei Silvia Elena Radu – nume de referință al culturii românești contemporane și reper al lumii noastre artistice din ultima jumătate de secol, care și-a manifestat bogăția vocației sale creatoare în spațiul picturii și al sculpturii, cu deosebită rodnicie și expresivitate.
Doamna Silvia Elena Radu s-a născut la 30 iunie 1935, în satul Pătroaia Deal, Comuna Crângurile, județul Dâmbovița. A absolvit Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din București – clasa Profesorului Ioan Lucian Murnu, iar, din anul 1961, a participat la majoritatea expozițiilor anuale, municipale și ocazionale organizate de Ministerul Culturii și de Uniunea Artiștilor Plastici din România. De altfel, lucrările sale de artă monumentală pot fi apreciate în numeroase spații publice din țară, precum: Parcul Herăstrău din București, Costinești, Neptun sau Timișoara.
Doamna Silvia Elena Radu a bucurat spațiul public cu numeroase expoziții personale și colective, în țară și în străinătate, iar dintre acestea, amintim de participarea la Bienala de la Veneția din anul 1979 și de expozițiile de la Paris și Budapesta.
Fiică credincioasă a Bisericii noastre strămoșești, doamna Silvia Elena Radu a transpus artistic frumusețea evlaviei sale, promovând inefabilul transcendentului în lumea plină de grație și de lumină a creației artistice. Astfel, a reușit, cu măiestrie și cu delicatețe, să fie misionar al frumuseții dumnezeiești într-un veac dominat de un acerb materialism și de o prea evidentă dominație a formelor. Crezul artistic al maestrei s-a inspirat din viziunea populară, tradițional românească, ca expresie a valorilor profunde ale neamului nostru românesc, creștin și european prin naștere și prin vocație.
Considerată a fi una dintre ultimele supraviețuitoare a celui de-al treilea clasicism al artei românești, doamna Silvia Radu a făcut din limbajul picturii și al sculpturii mijloace de a-L vesti pe Dumnezeu și cale de apropiere între oameni, oferindu-ne, prin toate creațiile sale bucuria contemplației în fața misterului sacru al prezenței Creatorului.
Abundența iconografiei ecleziale realizată de doamna Silvia Radu ne dezvăluie profunzimea vocației sale mărturisitoare, fiindcă a reușit să ne ofere o magnifică reflectare a armoniei și frumuseții cerești. Domnia sa a înțeles cel mai bine că limbajul artistic este intim legat de conceptele de sacru și de mister, fiindcă Îl face prezent pe Dumnezeu prin intermediul frumuseții operei de artă, dar dezvăluie și caracterul sacru al lumii și taina profundă a acesteia, deoarece Dumnezeu este prezent în lume prin intermediul energiilor Sale necreate, și totuși este diferit de lume, imanent și transcendent în același timp. Astfel, prin intermediul artei, lumea își pierde din opacitatea sa și reflectă strălucirea prezenței lui Dumnezeu.
Doamna Silvia Elena Radu a supraviețuit ani mulți după binecunoscutul său soț, regretatul artist Vasile Gorduz – cel mai important sculptor al ultimelor decenii, alături de care, a fost promotoare expresivă a frumuseții artei sacre a Răsăritului ortodox.
Mărturie a credinței și a generoasei lor bunătăți este și Mânăstirea Pătroaia, construită la inițiativa noastră comună, după un dialog frumos și constructiv, subliniind substanțiala contribuție a domniei sale și a soțului său, continuând tradiția unei alte mănăstiri, existentă în apropiere, la Pătroaia Vale, care a fost desființată prin Legea secularizării, inițiată de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În acea mânăstire, în anul 1750, Mitropolitul Neofit Cretanul a înființat prima școală sătească din Muntenia, iar ctitoria de la Pătroaia se constituie într-o celebrare a educației sub patronajul Bisericii. De altfel, pentru întreaga slujire pe care a adus-o Bisericii noastre, în anul 2021, i-am acordat Ordinul ”Sfântul Ierarh Nifon” al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Doamna Silvia Elena Radu și-a pictat propria existență în culorile milostivirii și ale generoasei bunătăți dumnezeiești, iar trecerea sa la cele veșnice, în apropierea sărbătorii Înălțării Domnului, se constituie într-un simbol al faptului că prin întreaga sa artă a reușit să-și aducă contemporanii mai aproape de Dumnezeu, înălțându-i întru splendidele înțelesuri ale tainei și sfințeniei.
Artistă deplină și dăruită cu o fabuloasă expresivitate, reper de moralitate și de credință, doamna Silvia Elena Radu se constituie într-un magnific dar pe care neamul nostru îl aduce Bunului Dumnezeu și într-un semn al milostivirii Sale pentru neamul românesc.
Avem certitudinea că viața noastră nu se încheie la mormânt și că moartea este numai o trecere spre lumea veșniciei, iar Domnul Cel Înviat ne însoțește tainic și plin de iubire prin toate încercările labirintului existenței.
De aceea, încredințăm milostivirii cerescului Tată sufletul bun și frumos al doamnei Silvia Elena Radu, rugându-L să-l așeze întru lumina și iubirea Sa!
Veșnică să-i fie pomenirea!