kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Italienii vor să-i înveţe pe dâmboviţeni cum să cultive trufe!

Au luat parte la eveniment agricultori şi specialişti din cadrul autorităţilor locale şi judetene precum şi reprezentanţi ai iniţiativei private interesate de această variantă de valorificare a terenurilor agricole. Aceştia au aflat care sunt  condiţiile de înfiinţare a culturilor trufiere cu plante-suport micorizate şi a culturilor de alun din varietăţile utilizate în industria alimentară şi a dulciurilor, dar şi avantajele acestor culturi. Cei prezenţi la simpozion au putut achiziţiona produsele oferite întrâun stand de prezentare, ce-i drept, la preţuri poate prea mari pentru buzunarele unora (foto 4).“Am constatat apariţia în ţara noastră a unei concurenţe neloiale care este constituită din vânzători de plante micorizate necertificate. Acest fapt este favorizat de lipsa unei legislaţii româneşti în domeniul plantelor micorizate, dar şi a organismelor abilitate să controleze această activitate”, spune Sorin Moraru, administrator al firmei Il Tartufo Alba. Firma efectuează gratuit, la cerere, controlul plantelor micorizate achiziţionate de cei interesaţi de la alţi furnizori, pentru ca persoanele respective să nu fie înşelate. Firma din Alba colaborează cu Universita degi Studi della Tuscia, care a certificat sistemul de micorizare al firmei româneşti.  În lume, cererea de trufe e din ce în ce mai mare şi cantităţile culese din ce în ce mai mici, iar din culesul spontan cantităţile sunt variabile, influenţate 80% de vreme, în special de precipitaţii, iar în aceste condiţii unele trufe sunt chiar în curs de dispariţie (trufa franceza) şi, de aceea, unele state au intervenit prin înfiinţarea de culturi ( Franţa, 200 ha, parteneriat public -privat, Spania 500 ha, Italia 400 ha). Avantajele pentru mediu pe care le duce cultivarea unei asemenea culture sunt crearea unui ,, plămân verde”( cultura este de fapt o pădure) , stabilizarea solului, durata mare de exploatare fără mecanizare. În plus, este o cultură eologică  care nu foloseşte îngrăşăminte de nici un fel. Dezavantajele sunt costurile de înfiinţare destul de mari, iar cultura intră în producţie maximă după 8-10 ani. În plus, nu toate solurile sunt pretabile pentru cultură.  
Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media