Guvernul a aprobat noi reglementări privind creșterea și îngrijirea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Principalele modificări aduse prin hotărârea aprobată de Guvern vizează, printre altele, “sprijinirea și eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum și a celor care au revenit în țară după o experiență de migrație de cel puțin 12 luni”.

“Potrivit actului normativ, serviciul public de asistență socială va solicita în ultimul trimestru al fiecărui an unităților școlare aflate pe raza lor administrativ-teritorială, informații cu privire la copiii: cu un singur părinte plecat în străinătate; cu ambii părinți plecați în străinătate; cu părintele unic susținător plecat în străinătate; reveniți în țară după o experiență de migrație de cel puțin 12 luni”, precizează Guvernul.

După primirea datelor, serviciul de asistență socială are obligația de a se deplasa la domiciliul copilului și de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum și desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea

Totodată, în primele șase luni de la nominalizarea persoanei, serviciu public de asistență socială va vizita o dată la două luni domiciliul persoanelor desemnate, în vederea informării și consilierii acestora privind răspunderea ce le revine în creșterea și îngrijirea copilului, ulterior vizitele urmând a fi realizate semestrial.

Potrivit actului normativ, reprezentantul serviciului public de asistență socială urmărește randamentul școlar al copilului și, în cazul scăderii acestuia, îl informează în scris pe învățător sau diriginte care are obligația de a solicita sprijinul consilierului școlar.

Conform datelor centralizate la nivel național, în evidențele autorităților administrației publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate.

Potrivit informațiilor oferite de către DGASPC Dâmbovița, 3076 de copii au în prezent părinții plecați în străinătate. Dintre aceștia,  1199 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Număr de familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate Număr de copii Număr de copii aflaţi în îngrijirea rudelor până la gradul IV , fără măsură de protecţie Număr de copii cu măsură de protecţie Alte situaţii (precizaţi)

Alte familii/persoane fara masura protectie

      la AMP în centre de plasament publice sau private la rude până la gradul IV la alte persoane/familii  
– cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate 982 1199 1194 1 0 3 1 0
– cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate 1454 1518 1412 4 1 1 2 98
– cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate 323 359 347 3 0 7 1 1
Total 2759 3076 2953 8 1 11 4 99

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro