Directorul adjunct al AJOFM Dâmbovița: “A apărut o nouă ocupație: vânătorii de subvenții”

 

Și săraci, și fuduli. Cam așa îi caracterizează reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă pe dâmbovițeni.

La ultima conferință de presă, reprezentanții AJOFM Dâmbovița au vorbit despre reticența totală a șomerilor de a se angaja și mulțumirea acestora de sta acasă și a primi ajutor social.

Din păcate, există o bună parte dintre cei care nu sunt ocupați, care nu doresc să se încadreze în muncă și o spun cu toată responsabilitatea. În momentul în care le oferi un loc de muncă, caută tot felul de motivații ca să nu se ducă acolo. Personal, eu îi sfătuiesc să meargă la acel loc de muncă pe care îl oferim sau alt angajator, dacă chiar nu vor la angajatorul respectiv, pentru a fi încadrați în muncă. Le explic și avantajele pe care le au din punct de vedere al statutului de persoană ocupată. Le spun că, dacă nu doresc să rămână prea mult timp la acel loc de muncă, e altceva să plece după un loc de muncă în altă parte, decât să stea pur și simplu acasă, pe un ajutor social sau poate nici pe acea sumă mică pe care o primesc. Chiar dacă e salariul minim pe economie dar, totuși, în jur de 700 de lei cât înseamnă, cu siguranță e mai mult decât 100 de lei cât este ajutorul social. Plus că ajutorul social nu constituie vechime în muncă, nu ești asigurat la bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nu sunt asigurați decât în sistemul de sănătate“-Cezar Dincă, director adjunct AJOFM Dâmbovița

De asemenea, directorul AJOFM a adăugat și că există un interes crescut al persoanelor fără un loc de muncă pentru subvențiile acordate în urma absolvirii unui curs de calificare.

Când vine vorba de un curs de calificare, primele două întrebări sunt: Trebuie să vin zi de zi? Și a doua, dacă nu prima: Se plătește ceva, e vreo subvenție? …..Pentru că există obligativitatea atât pentru șomerii indemnizați, conform legii, cât și pentru persoanele beneficiare de ajutor social să participe la un curs de formare profesională sau să nu refuze un loc de muncă dacă li se oferă. Adică nu putem chiar să stăm acasă, să beneficiem de o indemnizație de șomaj și să nu avem nicio obligație…….Pentru mine, este clar că pentru bună parte dintre cei care au absolvit cursuri în urma cărora s-au acordat aceste subvenții, a apărut o nouă ocupație, ca să spun așa, vânătorii de subvenții, și nu este concluzia la care am ajuns numai eu, ci este concluzia tuturor furnizorilor care au avut cursuri de calificare în cadrul proiectelor cu finanțare europeană”­ Cezar Dincă, director adjunct AJOFM Dâmbovița.

La finele lunii octombrie, rata șomajului în județul nostru era 7, 04%, mai mică decât în luna august cu 0,08 puncte procentuale.

În perioada ianuarie – septembrie 2015, prin Programul de Ocupare a Forţei de Muncă derulat de Agenţia Judeţeana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa un numar de 7.001 de persoane şi-au gasit un loc de muncă.

Dintre acestea:

– 1326 de persoane sunt tineri cu varste sub 25 de ani;

– 1686 se incadreaza in grupa de varsta 25 – 35 de ani;

– 1897 persoane au între 35 si 45 de ani;

– 2092 persoane au varsta peste 45 de ani (dintre acestea 437 persoane au varsta peste 55 de ani).

În funcţie de mediul de rezidenţa:

– 2331 de persoane încadrate provin din mediul urban;

– 4670 persoane provin din mediul rural.

În vederea facilitării integrării sau reintegrării pe piaţa muncii, după caz, persoanele inregistrate in baza de date a AJOFM Dâmboviţa, beneficiază de un pachet personalizat de măsuri active, in funcţie de aptitudini şi competenţe profesionale.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro